Microsoft Teams image 1

De coronaregels omtrent culturele activiteiten

26 januari 2022

1 min leestijd

Mats_CJP

De maatregelen rondom corona zijn op 25 januari 2022 weer aangepast. Wat betekent dit voor cultuureducatie? Wij zetten het voor je op een rij.

Cultuureducatie op scholen is als onderwijsactiviteit mogelijk. Dat kan op een locatie van de school of op een externe locatie, zoals een theaterzaal. De activiteiten (bijvoorbeeld workshops en schoolvoorstellingen) kunnen alleen plaatsvinden zonder publiek. Medeleerlingen, docenten, begeleiders en ander personeel worden niet als publiek gezien.

Coronatoegangsbewijs (CTB)
Mensen die aan het werk zijn, zijn uitgezonderd van het coronatoegangsbewijs. Muziek- en dansdocenten hebben bijvoorbeeld tijdens hun werk geen coronatoegangsbewijs nodig. Indien de educatieve culturele onderwijsactiviteit onderdeel is van het schoolprogramma (curriculum), geldt dat deze zijn vrijgesteld van CTB (net als andere onderwijsactiviteiten). Leerlingen en onderwijspersoneel hebben dus geen coronatoegangsbewijs nodig. Ook als deze buiten de onderwijsinstelling/school plaatsvindt. Dit kunnen verschillende activiteiten zijn, zoals dans-, muziek- en schilderworkshops en theater- en filmbezoeken.

Afstand houden
Iedereen vanaf 18 jaar moet 1,5 meter afstand houden, tenzij dit belemmerend is voor de kunst- en cultuurbeoefening. Jongeren tussen de 13 en 17 jaar moeten wel 1,5 meter afstand houden ten opzichte van volwassenen, niet ten opzichte van elkaar.

Mondkapjes
Het gebruik van mondkapjes is binnen verplicht vanaf 13 jaar, zowel bij verplaatsing door de locatie als op een zitplaats. Alleen als het dragen van een mondkapje de beoefening van de podiumkunsten of het acteren belemmert, hoeft het mondkapje niet op.

Ons advies is gebaseerd op het beleid van de VO-raad en de Rijksoverheid.

Ben je op zoek naar je volgende culturele activiteit op locatie, op school of online? Een overzicht van activiteiten vind je op educatie.cjp.nl.

Deel deze pagina