Tamarcus brown zu Q Dq L Fav I4 unsplash
Technologie

Opinie: ‘Cultuureducatie moet juist doorgaan in crisistijd’

05 april 2021

1 min leestijd

Mats_CJP

Scholen open, scholen dicht, scholen open. Inmiddels zitten we ruim een jaar in een coronacrisis. Cultuureducatie lijdt daar onder: sommige scholen hebben het vak CKV even geparkeerd. En dat is kwalijk, vindt directeur van CJP Walter Groenen.

Ja, je kunt best af en toe iets parkeren. Bij CJP hingen we in maart 2020 ook in de touwen. Maar deze coronacrisis duurt nu al bijna anderhalf schooljaar. Dan is het geen optie meer om je te beperken tot een aantal vakken. Als kinderen alleen maar taal- en rekenlessen volgen, dan geven we ze niet alle kansen om door te groeien. We kunnen niet alleen maar het hoogst noodzakelijke doen: binnen de beperkingen moeten scholen een volledig pakket bieden aan leerlingen.

En daar hoort cultuuronderwijs bij. Scholen willen hun leerlingen zo goed mogelijk begeleiden richting examens en uiteindelijk een diploma. CKV is een van de eindexamenvakken: scholen kunnen zich het simpelweg niet permitteren om culturele vakken (tijdelijk) terzijde te schuiven.

Jongeren kunnen een dosis kunst & cultuur bovendien goed gebruiken nu. Cultuuronderwijs prikkelt, reflecteert en daagt uit. Er is veel aandacht voor de nadelige fysieke gevolgen van deze crisis, maar hoe zit het met het mentale aspect? Jongeren hebben opa’s en oma’s verloren, voelen zich opgesloten in een huis vol broers en zussen en missen de reuring van een druk sociaal leven. Kunst & cultuur kan daar het verschil in maken: het geeft licht en lucht.

Tegelijkertijd heb ik alle begrip voor docenten die zoveel ballen in de lucht moeten houden. Het is voor hen moeilijk hun leerlingen goed onderwijs te geven binnen de beperkingen. Met CJP Educatie willen we de docenten werk uit handen nemen. CJP Educatie is een platform dat het leven makkelijker maakt. Met een groot aanbod aan coronaproof culturele activiteiten die makkelijk te boeken zijn. Een mooie etalage voor scholen en docenten, maar ook voor de culturele organisaties waar CJP mee samenwerkt.

Als CJP zien we in deze crisis onze toegevoegde waarde als curator van cultureel aanbod, als waarborger van de financiele middelen om dat mogelijk te maken en als aanjager om cultuuronderwijs in de spotlights te zetten. Maar alleen kunnen we het niet. Alleen samen met scholen en culturele organisaties komen we deze crisis door.

Verder lezen: Alles wat je moet weten over CJP Educatie

Deel deze pagina