Support

Wat is de CJP Cultuurkaart?

Informatie over de CJP Cultuurkaart

De CJP Cultuurkaart is een onderwijsondersteunend instrument, waarmee scholen voor het voortgezet onderwijs financiële middelen hebben om gebruik te maken van het aanbod van culturele instellingen die zijn aangesloten bij CJP. Dit kan in klassikaal verband, maar de leerlingen en docenten kunnen ook individueel op pad met CJP.

De CJP Cultuurkaart bestaat uit twee onderdelen:

 1. Geoormerkt budget voor het cultuuronderwijs;
 2. Digitale CJP's voor leerlingen en docenten.

Het budget voor Cultuuronderwijs

Het Cultuurkaart-budget is opgebouwd uit het tegoed dat beschikbaar wordt gesteld door het Ministerie van OCW. Er wordt jaarlijks 5 miljoen euro verdeeld over de deelnemende leerlingen. Daarvan wordt initieel € 5,25 over de deelnemende leerlingen verdeeld, met daarbovenop de bijdrage school (€ 10,50 per leerling) en voor sommige scholen een bijdrage vanuit de gemeente. Met het Cultuurkaart-budget betaalt de school of de leerling activiteiten die door culturele instellingen worden aangeboden.

Digitale CJP's voor leerlingen en docenten

De school doet mee met de gehele school en vraagt voor alle leerlingen een CJP aan. Deze CJP is digitaal en geeft de houder veel voordeel: kortingen op cultuur en lifestyle, maar ook exclusieve toegang tot allerlei culturele events.

De CJP Cultuurkaart is gratis voor de leerlingen met bijdrage school. De CJP Cultuurkaart kost € 2,50 voor de leerlingen waar de school geen bijdrage school beschikbaar stelt. Er worden daarnaast 30 gratis docentenpassen beschikbaar gesteld. De school kan daarbovenop voor alle docenten een CJP Docentenpas aanschaffen voor € 5,- per pas.

Waarom deelnemen aan de CJP Cultuurkaart?

De CJP Cultuurkaart kent vele voordelen. Het systeem van de CJP Cultuurkaart werkt zo dat alle partijen die baat hebben bij de CJP Cultuurkaart hieraan ook meebetalen: de scholen, CJP en de Cultuurkaart-acceptanten. Alleen op deze manier kunnen we samen een goede invulling geven aan het cultuuronderwijs. Wanneer je als school investeert in de Cultuurkaart, wordt dit altijd beloond.

De voordelen op een rij:

 • Er is minimaal € 5,25 per leerling beschikbaar voor kunst- en cultuuractiviteiten. Afhankelijk van de keuze van deelname is dit individueel of klassikaal tegoed.
 • Het tegoed van leerlingen mét een bijdrage school komt klassikaal beschikbaar. De school bepaalt hoe dit uitgegeven wordt.
 • Leerlingen met een bijdrage school krijgen een gratis CJP.
 • Per school worden Docentenpassen beschikbaar gesteld.
 • Scholen krijgen toegang tot een speciale voordeelwebshop van CJP met o.a. NS Schooltoer-tickets, GVB Schooltoer-tickets en het Cultuurkaart-dossier.
 • De school bepaalt zelf hoe zij deelneemt: er wordt voor alle leerlingen een CJP Cultuurkaart aangevraagd, maar de school bepaalt voor hoeveel leerlingen er een bijdrage school beschikbaar gesteld wordt.
 • Als school maak je kans op € 2.000,- extra Cultuurkaart-tegoed (50x).
 • Scholen krijgen korting voor docenten en onderwijsondersteunend personeel.
 • Scholen krijgen toegang tot een online schoolportal dat helder inzicht geeft in klassikale culturele activiteiten (o.a. kosten en weborders). Daarnaast wordt hier informatie van alle culturele instellingen gedeeld.

Wil je ook met je school deelnemen aan de Cultuurkaart? Meld je dan aan!

Hoe werkt de CJP Cultuurkaart?

Instructies CJP passen voor de leerlingen

De CJP voor de leerlingen en docenten is een volledig digitale pas. De aanvraag en distributie verloopt in een aantal stappen:

 1. De school levert de leerling en docentgegevens aan
 2. De budgethouder kan op een zelf gekozen moment de uitnodiging om de pas te activeren aan de leerlingen en docenten laten versturen
 3. De leerling en docent ontvangt een mail met de uitnodiging de pas te activeren.
 4. De budgethouder kan in het portal de status inzien.

Op https://educatie.cjp.nl/voor-scholen vind je onderaan de pagina instructies om deze stappen goed te doorlopen.