Kyle head p6r N Td A Pbuk unsplash

Hoe MBO Cultuurkaart met budget culturele deelname stimuleert

01 maart 2023

1 min leestijd

Mats_CJP

Al veel mbo-scholen vinden de weg naar de pilot MBO Cultuurkaart met budget. En dat is goed nieuws! De inzet van de MBO Cultuurkaart met budget stimuleert namelijk de culturele ontwikkeling én zorgt voor een bevordering van de burgerschapscompetenties. Het cultuurbudget dat beschikbaar is gesteld voor mbo-studenten maakt het mogelijk dat steeds meer studenten de gelegenheid krijgen om kennis te maken met cultuur.

De pilot MBO Cultuurkaart met budget, waarbij het ministerie van OCW budget beschikbaar stelt voor alle mbo-studenten, loopt tot en met december 2024. Het budget wordt ingezet voor culturele activiteiten in het kader van burgerschap en is dus breed inzetbaar. Of het nu gaat over een voorstelling of workshop op school over onderwerpen als zelfontwikkeling en seksualiteit, of een bezoek aan een museum of theater: de mogelijkheden zijn eindeloos! Het aanbod komt van ruim 1200 culturele (en maatschappelijke) instellingen. Zo is er voor elke opleiding en elk niveau passend aanbod.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden of op zoek naar inspiratie? Doe je voordeel met onderstaande voorbeelden!

Museum Boijmans van Beuningen
Een speciaal project voor mbo-studenten, getiteld Kunst/Werk, laat studenten werken aan het museum van de toekomst. Hoe kijken studenten naar het museum en zouden ze er willen werken? Museum Boijmans van Beuningen stelt zich hiermee op als lerende organisatie en betrekt mbo-studenten op creatieve wijze bij het proces. Het resultaat van het eerste deel van het project: een tentoonstelling op Instagram in samenwerking met een succesvolle fotograaf! Het museum weet hiermee cultuur onder de aandacht te brengen op een plek waar de doelgroep zich bevindt en zo een betere verbinding te maken tussen de culturele sector en het middelbaar beroepsonderwijs. En dat werkt!

Imanuel, mbo-student: “Kunst is niet saai, het is een perceptie. Als jongere denk je gewoon anders, naar een museum gaan komt niet in je op.”

Edith Huis in ’t Veld - docent Graafschap College Doetinchem
Edith werkt aan het succesvol inzetten van de MBO Cultuurkaart binnen het mbo. Zij merkt dat er verschillende redenen zijn waardoor studenten weinig in aanraking komen met cultuur, bijvoorbeeld de letterlijke afstand. Maar ook het missen van het vak ckv, wat wel wordt gegeven aan havo- en vwo-leerlingen, is van invloed. De werkdruk onder docenten, waardoor zij misschien geen tijd hebben om uit te zoeken welke activiteit passend is, kan ook een belemmering zijn. Gelukkig komt daar steeds meer verandering in, want diverse culturele instellingen bieden maatwerk voor de mbo-studenten. Ook voor docenten is dit een leerpunt, want de samenwerking met professionals draagt ook weer bij aan de kennisvergroting van de docent. Edith: “Met programma’s afgestemd op de doelgroep, kunnen mbo-instellingen en bioscopen, festivals en musea een duurzame relatie opbouwen.”

Annemarie van der Riet - Projectleider ROC Nijmegen
ROC Nijmegen werkte al met verschillende culturele instellingen samen, maar dankzij het budget van de MBO Cultuurkaart zijn zij in staat om die samenwerking nog verder te verdiepen. Annemarie: “Een bezoek aan bijvoorbeeld een theater, museum of de bibliotheek en het bijbehorende programma rond het bezoek, heeft vaak meer impact dan wanneer dezelfde thema’s uit een lesboek worden behandeld in de klas.” Studenten zijn bijvoorbeeld naar een voorstelling van actrice Nora Akachar geweest, waarin zij onder andere op een grappige en ontroerende manier vertelde over de jaarlijkse reis met het gezin naar Marokko. Na afloop konden de studenten met haar in gesprek over het, voor veel studenten herkenbare, verhaal. Door dit soort ervaringen, is de kans groter dat studenten vaker op eigen initiatief activiteiten ondernemen.

Aanbod op maat
Culturele instellingen zien zelf ook steeds meer het belang van cultuureducatie binnen het mbo. Dit resulteert in verschillende op maat gemaakte programma’s, waarmee docenten worden ontlast en mbo-studenten zich extra aangesproken voelen. Zo heeft IDFA een speciale gastles voor de opleiding Zorg & Welzijn ontwikkeld waarin vraagstukken aan de hand van een film besproken worden. Eye Filmmuseum gaat met studenten in gesprek over de macht van de camera, montage, geluid en scenario en biedt daarmee een gastles die heel goed past binnen de lessen burgerschap. Ook Movies That Matters, Museum Arnhem, het Fries Museum en theater De Lieve Vrouw spelen in op mbo-studenten, en dit is nog maar een klein voorbeeld van het totale aanbod.

Doet jouw school nog niet mee aan de pilot MBO Cultuurkaart met budget? Meld je dan snel aan! Kijk voor meer informatie op https://educatie.cjp.nl/cjp-in-het-mbo.

Deel deze pagina