Scholen


CJP en het onderwijs

CJP zet zich al sinds 1998 in voor het cultuuronderwijs in Nederland. Tegelijk met de komst van het vak CKV in het voortgezet onderwijs werd destijds door CJP de CKV-bon geïntroduceerd: de voorloper van de huidige Cultuurkaart. De Cultuurkaart is dé financiële impuls waarmee culturele activiteiten betaald worden. Jaarlijks geven scholen met Cultuurkaart-budget bijna 12 miljoen euro uit bij culturele organisaties. Daarnaast kunnen alle leerlingen in Nederland met hun persoonlijke CJP voordelig kunst en cultuur bezoeken en gebruikmaken van kortingen op webshops en lifestylemerken.

Middelbaar beroepsonderwijs

Vanaf 2016 deelt CJP deze persoonlijke voordeelpas jaarlijks gratis uit aan alle studenten en docenten in het beroepsonderwijs. Vanaf september 2022 start de MBO Cultuurkaart, waarbij ook mbo-scholen kunnen beschikken over een budget per student dat net als in het voortgezet onderwijs uitgegeven kan worden bij culturele organisaties.

Culturele instellingen

Bij CJP zijn meer dan 1200 culturele aanbieders aangesloten die heel graag met het onderwijs samenwerken. CJP Educatie is een platform waar vraag en aanbod bij elkaar gebracht wordt. Het aanbod van bij CJP aangesloten organisaties wordt gepresenteerd op een overzichtelijke en aantrekkelijke manier. Scholen en docenten kunnen naar hartenlust grasduinen door dit aanbod en workshops, voorstellingen en lessen boeken.

Algemene info CJP

CJP is er voor alle jongeren in Nederland tot en met 30 jaar; de Cultuurkaart is er specifiek voor leerlingen en docenten in het voortgezet onderwijs en de MBO Card voor studenten en docenten in het middelbaar beroepsonderwijs. Met de Cultuurkaart en MBO Card sta je als school nooit alleen. Partijen als OCW, CJP en culturele organisaties zetten zich samen in om cultuuronderwijs mogelijk te maken. En wanneer je als school investeert in cultuuronderwijs, wordt dat altijd beloond. Zo doet OCW daar een bedrag bovenop, krijgen leerlingen & docenten een gratis CJP en kunnen scholen in een speciale voordeelshop trein- en tramkaartjes met korting kopen.

Daarnaast krijgen scholen de beschikking over het Cultuurkaart-dossier of het MBO Card-dossier. Met deze tool wordt het eenvoudig om de voortgang van een leerling of student te monitoren. Het Cultuurkaart-dossier en MBO-Card-dossier is een digitale mix van een portfolio, een dossier en een tijdlijn. In het dossier wordt de culturele ontwikkeling van de leerlingen of studenten opgeslagen aan de hand van vak- en klasoverstijgende culturele activiteiten. Allemaal om de docent te ontlasten, zodat die zich kan focussen op de inhoud.

Maar bovenal krijgen leerlingen en studenten met de Cultuurkaart en MBO Card het onderwijs dat ze verdienen: spannend, prikkelend en uitdagend. Cultuuronderwijs draagt bij aan de culturele en creatieve ontwikkeling van jongeren. Met de Cultuurkaart en MBO Card kan dat op allerlei manieren: een docent kan klassikaal op pad met een klas, maar een leerling kan ook zelf op ontdekkingstocht gaan.

Klik hier voor informatie voor het vo.

Klik hier voor informatie voor het mbo.