Scholen


CJP en het onderwijs

CJP zet zich al sinds 1998 in voor het cultuuronderwijs in Nederland. Tegelijk met de komst van het vak CKV in het voortgezet onderwijs werd destijds door CJP de CKV-bon geïntroduceerd: de voorloper van de huidige Cultuurkaart. De Cultuurkaart is dé financiële impuls waarmee cultureel aanbod de klas binnenkomt. Jaarlijks geven scholen met Cultuurkaart-budget bijna 12 miljoen euro uit bij culturele organisaties. Daarnaast kunnen alle leerlingen in Nederland met hun persoonlijke CJP voordelig kunst en cultuur bezoeken en gebruikmaken van kortingen op webshops en lifestylemerken.

Vanaf september 2021 mag CJP deze persoonlijke voordeelpas weer gratis uitdelen aan alle studenten en docenten in het beroepsonderwijs. Vanaf september 2022 start de pilot MBO Card met budget waarbij ook mbo scholen beschikken over een budget per student op eenzelfde manier als dit op het voortgezet onderwijs het geval is.

CJP Educatie is een platform waar vraag en aanbod bij elkaar gebracht wordt. Het aanbod van bij CJP aangesloten organisaties wordt gepresenteerd op een overzichtelijke en aantrekkelijke manier. Scholen & docenten kunnen naar hartenlust grasduinen door dit aanbod en workshops, voorstellingen en lessen boeken.

Algemene info CJP

CJP is er voor alle jongeren in Nederland tot en met 30 jaar; de Cultuurkaart is er specifiek voor leerlingen en docenten in het voortgezet onderwijs. Met de Cultuurkaart sta je als school nooit alleen. Partijen als OCW, CJP en culturele organisaties zetten zich samen in om cultuuronderwijs mogelijk te maken. En wanneer je als school investeert in cultuuronderwijs, wordt dat altijd beloond. Zo doet OCW daar een bedrag bovenop, krijgen leerlingen & docenten een gratis CJP en kunnen scholen in een speciale voordeelshop trein- en tramkaartjes met korting kopen.

Daarnaast krijgen scholen de beschikking over het Cultuurkaart-dossier. Met deze tool wordt het eenvoudig om de voortgang van een leerling te monitoren. Het Cultuurkaart-dossier is een digitale mix van een portfolio, een dossier en een tijdlijn. In het dossier wordt de culturele ontwikkeling van de leerlingen opgeslagen aan de hand van vak- en klasoverstijgende culturele activiteiten. Allemaal om de docent te ontlasten, zodat die zich kan focussen op de inhoud.

Maar bovenal krijgen leerlingen met de Cultuurkaart het onderwijs dat ze verdienen: spannend, prikkelend en uitdagend. Cultuuronderwijs draagt bij aan de culturele en creatieve ontwikkeling van jongeren. Met de Cultuurkaart kan dat op allerlei manieren: een docent kan klassikaal op pad met een klas, maar een leerling kan ook zelf op ontdekkingstocht gaan.

Ditzelfde concept wordt vanaf september 2022 ook op mbo-scholen gestart middels de pilot MBO Card met budget.

Klik hier om naar de support pagina voor VO scholen te gaan.

Klik hier om naar de support pagina voor het MBO te gaan.