Jakob owens Ci UR8z ISX60 unsplash

Van deze vijf educatieve films steek je wat op

29 juni 2021

1 min leestijd

Mats_CJP

Een film is niet alleen ontspannend en leuk, maar vaak kun je er ook nog wat van leren. Deze vijf films zijn educatief én spannend/interessant/indrukwekkend.

Operafilm: The Other – over verdraagzaamheid

The Other heeft een eenvoudige boodschap: wakker worden! Geloof niet alles wat je op je schermpje ziet. De wereld is geen eenvoudige plek met eenvoudige antwoorden, verdeeld in good guys en bad guys. Slechte mensen doen soms goede dingen, en goede mensen zijn soms in staat tot vreselijk gedrag. In The Other komt deze thematiek samen in een operafilm met een snufje kunstgeschiedenis.

Film: Fataal – over zinloos geweld

Milan werkt hard om zijn club Jaguars tot een succes te maken. Maar op een avond vallen er drie herrieschoppers binnen en begint er een hoop ellende. Milan wordt in elkaar geslagen en raakt zwaargewond. Hoe gaat hij daarmee om, en wat betekent dit voor zijn vriendin Sophie en zijn beste vriend Ferhane? Fataal is een indrukwekkende film waar heel wat over na te praten valt.

Film: GOD? door Theatergroep Oostpool

Normaal gesproken speelt GOD? in een vrachtwagentrailer(!), maar de voorstelling is nu ook online beschikbaar. Je leerlingen ervaren in GOD? van dichtbij een gesprek tussen drie jongeren over het geloof. Bij geloof hoef je niets te zien, niets zeker te weten of te bewijzen: je hoeft alleen maar te voelen en durven geloven wat je voelt. Maar werkt dat voor iedereen zo?

Film: Watani My Homeland

In Watani My Homeland zien je leerlingen de ogen van kinderen hoe het is om in oorlog te leven en te moeten vluchten. In dit geval vluchten voor de oorlog in Syrië. Lisa Wade en Arjan Erkel zorgen voor de verdieping bij deze documentaire. Arjan Erkel werd in 2002 ontvoerd in Dagestan; ruim twee jaar later werd hij vrijgelaten. In het voor- en nagesprek vertelt hij zijn verhaal.

Film: Les Misérables

Nee, niet die Les Misérables, maar de explosieve film uit 2019 over onrust in de Franse banlieus. De leerlingen kijken niet alleen een film, maar horen ook een persoonlijke monoloog van theatermaker Mahfoud Mokaddem en bespreken de thema’s uit de film: etnisch profileren en omgaan met spanningen tussen verschillende groepen.

Meer aanbod zien? Check CJP Educatie.

Deel deze pagina