Bruce mars xj8qr Wvu O Es unsplash
Technologie

Wat is de Cultuurkaart en wat kun je ermee?

05 april 2021

1 min leestijd

Mats_CJP

Hoe zit het ook alweer? Wij leggen het uit.

Misschien gebruikt jouw school de Cultuurkaart al jaren, misschien pas recent. Hoe dan ook: een opfriscursus kan nooit kwaad. Daarom het hoe en waarom rond de Cultuurkaart van CJP op een rijtje.

Wat is de CJP Cultuurkaart?

CJP is er voor alle jongeren in Nederland tot en met 30 jaar; de Cultuurkaart is er specifiek voor leerlingen en docenten in het voortgezet onderwijs. Met de Cultuurkaart kunnen scholen culturele activiteiten boeken bij instellingen die bij CJP zijn aangesloten. Docenten kunnen iets klassikaals boeken – zoals een workshop – maar leerlingen kunnen ook individueel op pad – zoals naar de bioscoop of een concert.

Hoe werkt het?

De Cultuurkaart bestaat eigenlijk uit twee componenten:

  • Budget voor cultuuronderwijs
  • Individuele CJP’s voor leerlingen en docenten

Het boeken van culturele activiteiten kost geld. En daar is budget voor nodig. Dat budget wordt mogelijk gemaakt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap en de scholen zelf. Zo investeert OCW jaarlijks vijf miljoen euro in het cultuuronderwijs, wat neerkomt op € 5,50 per leerling. Veel scholen doen daar nog eens € 11,- per leerlingen vanuit het eigen budget bovenop. Zo krijg je het totale Cultuurkaart-budget: een budget dat gebruikt kan worden om culturele activiteiten te boeken, zowel klassikaal als individueel.

Daarnaast krijgen leerlingen en docenten ook hun eigen digitale CJP. Met deze CJP hebben ze recht op alle kortingen die CJP aanbiedt, zoals voordeel op bioscopen, musea, theaters, festivals & concerten, maar ook lifestyle-merken als Sneakers.nl, Aktiesport, Deliveroo en Samsung. Alle kortingen van CJP vind je hier.

Wat heb ik er als school aan?

Met de Cultuurkaart sta je als school nooit alleen. Partijen als OCW, CJP en culturele organisaties zetten zich samen om cultuuronderwijs mogelijk te maken. En wanneer je als school investeert in cultuuronderwijs, wordt dat altijd beloond. Zo doet OCW daar een bedrag bovenop, krijgen leerlingen & docenten een gratis CJP en kunnen scholen in een speciale voordeelshop trein- en tramkaartjes met korting kopen.

Wat hebben mijn leerlingen er aan?

Leerlingen krijgen het cultuuronderwijs dat ze verdienen: spannend, prikkelend en uitdagend. Cultuuronderwijs draagt bij aan de culturele en creatieve ontwikkeling van jongeren. Met de Cultuurkaart kan dat op allerlei manieren: een docent kan klassikaal op pad met een klas, maar een leerling kan ook zelf op ontdekkingstocht gaan.

En hoe gaat dat met corona?

Door de coronacrisis is alles lastiger geworden, ook cultuuronderwijs. Daarom lanceren we educatie.cjp.nl: een etalage met een duidelijk overzicht van coronaproof & online aanbod. Lees hier meer over het hoe en waarom rond educatie.cjp.nl.

Meer informatie? Check de meest gestelde vragen in deze FAQ. Doet jouw school nog niet mee met de Cultuurkaart? Kijk dan voor meer informatie op onze supportpagina.

Deel deze pagina