30 januari 2023
1 min leestijd
Op maandag 30 januari vierden we in aanwezigheid van staatssecretaris Cultuur & Media, Gunay Uslu, en minister van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap, Robbert Dijkgraaf, in het Rijksmuseum dat inmiddels al 150.000 studenten deelnemen aan de MBO Cultuurkaart pilot met budget.
Video: Redactie Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Voor de zomer maakte staatssecretaris Cultuur & Media, Gunay Uslu, bekend dat ze voor alle mbo-studenten via de MBO Cultuurkaart cultuurbudget beschikbaar stelt. Het gaat om een bedrag van 10,50 euro over twee jaar per student dat samen met de CJP kortingspas de financiële drempel voor culturele activiteiten verlaagt.
Inmiddels zijn de eerste mbo-scholen aangesloten bij de pilot en dit resulteert in de eerste 150.000 deelnemende studenten. In het Rijksmuseum gingen daarom studenten van het Mediacollege, ROC van Amsterdam College West en ROC Mondriaan aan de hand van de rondleiding De ideale burger in gesprek met de staatssecretaris en minister.
Staatssecretaris Uslu: “Kunst en cultuur zorgen ervoor dat je op een andere manier naar dingen kijkt. Het laat je een ander perspectief zien. Een toneelstuk kan bijvoorbeeld een gesprek op gang brengen over ingewikkelde of gevoelige onderwerpen. En een foto of schilderij kan je confronteren met een andere tijd. Dankzij dit budget én de al bestaande korting op de mbo cultuurkaart, kunnen mbo-instellingen met hun studenten makkelijker gebruikmaken van het brede en bijzondere cultuuraanbod in ons land. Hopelijk helpt dit budget op de cultuurkaart om drempels weg te nemen die er soms kunnen zijn. En stimuleert het jongeren om iets nieuws te zien en te ervaren.”
Minister Dijkgraaf: “Mbo-studenten krijgen met dit tegoed gemakkelijker toegang tot de culturele schatkamers van Nederland. Op deze manier willen we de nieuwsgierigheid en verbeelding van studenten prikkelen, en ze helpen om zich breed te ontwikkelen. Niet alleen zijn mbo’ers van groot belang voor de culturele sector, maar opgedane kennis in voorstellingen en tentoonstellingen draagt ook bij aan discussies over maatschappelijke thema’s die op scholen leven. De kaart gaat dan ook helpen de cultuureducatie in het mbo en de samenwerking tussen scholen en cultuurinstellingen te versterken.”
Meer weten over de MBO Cultuurkaart en over hoe ook jouw school deel kan nemen? Klik hier!