CJP in het MBO

CJP MBO Cultuurkaart

"Het organiseren van activiteiten wordt een stuk makkelijker als je niet achter financiering aan hoeft."

Wat houdt deze pilot in?
In de pilot MBO Cultuurkaart mogen scholen in het beroepsonderwijs eindelijk ook gebruik gaan maken van een zelfde soort cultuurbudget als er in het voortgezet onderwijs beschikbaar is. Het ministerie van OCW heeft vanaf 2022 vijf miljoen euro beschikbaar gesteld voor het mbo. Dit betekent dat er per student €10,50 beschikbaar is waarmee docenten aanbod van culturele organisaties in de lessen kunnen gaan integreren voor bijvoorbeeld Burgerschap. Het geld is besteedbaar bij meer dan 1200 culturele instellingen, die op deze manier ook al tientallen jaren samenwerken met scholen in het voortgezet onderwijs.

Deelname aan de MBO Cultuurkaart met budget is nu mogelijk!


Ga voor een praktisch stappenplan naar het volgende artikel
Aanmelden of informatie aanvragen kan via mbocultuurkaart@cjp.nl

Praktische informatie
Deelnemen aan de pilot voor mbo scholen is heel makkelijk en levert veel op. CJP faciliteert de MBO Cultuurkaart met budget en gebruikt hiervoor hetzelfde systeem dat al sinds 2008 op de scholen voor voortgezet onderwijs gebruikt wordt. Een zeer gebruiksvriendelijk en overzichtelijk systeem waarin met minimale administratieve belasting vanuit school kan worden deelgenomen en waarin activiteiten gezocht en betaald kunnen worden. De school bepaalt zelf wie op school verantwoordelijk wordt voor het te besteden budget en ook voor de manier waar en waarop deze middelen ingezet worden. Er kunnen workshops, voorstellingen en lezingen naar de school gehaal worden of de studenten kunnen met de klas of individueel naar de culturele instellingen toe.

Inhoudelijke informatie
De school bepaalt voor welk vak culturele activiteiten worden ingekocht. Zo kan het budget besteed worden voor een creatief vak, maar ook voor alle andere vakken, of in het teken van het vak burgerschap. Denk bijvoorbeeld aan een voorstelling op de school over onderwerpen als diverstiteit, zelfontwikkeling, seksualiteit, of andere maatschappelijke thema’s. Via het platform van CJP worden vraag en aanbod samengebracht, maar culturele instellingen en scholen kunnen elkaar ook zelf benaderen. Bekijk hier een greep uit het educatieve aanbod voor mbo-scholen. Bekijk hier tips met cultureel aanbod per school en een overzicht met al het cultureel aanbod voor mbo (gesorteerd op burgerschapsthema, provincie en landelijk aanbod).

MBO Cultuurkaart-dossier
Om de ervaringen vast te leggen, erop te reflecteren, maar ook om de student digitaal te begeleiden is er een dossier aan de MBO Cultuurkaart gekoppeld. Hiermee is het mogelijk om het vak burgerschap een concrete invulling te geven.

Het budget
De school bepaalt zelf hoe ze willen deelnemen aan de MBO Cultuurkaart. Als de school volledig zelf gebruik wil maken van het beschikbare budget dan wordt hiervoor € 10,50 per student ingelegd. Het bedrag wordt verdubbeld met het Cultuurkaartbudget waardoor er € 21,- per student beschikbaar is. Dit geld is tot en met eind 2024 naar eigen inzicht te besteden aan klassikale en/of individuele culturele activiteiten binnen- en buiten de school. Dit kan bijvoorbeeld een bezoek aan een museum zijn met de klas of een voorstelling op school.

Wil of kan de school zelf geen € 10,50 per student inleggen dan is er 2 x € 5,25 per student beschikbaar vanuit OCW. Dit bedrag is alleen door de student zelf aan individuele activiteiten uit te geven.

Gratis CJP-lidmaatschap
Als je school meedoet aan de CJP MBO Cultuurkaart met budget krijgen tevens alle studenten én docenten een gratis CJP-lidmaatschap (t.w.v. € 17,50) waarmee zij korting krijgen op op bios, musea, voorstellingen, festivals en meer!

De pilot in het kort:

  • N€ 10,50 per student beschikbaar om te besteden aan culturele activiteiten
  • Deelname aan de MBO Cultuurkaart is makkelijk
  • Gebruiksvriendelijk betaalsysteem
  • Budget is op verschillende manieren binnen visie en beleid van de school inzetbaar
  • Praktische en inhoudelijke ondersteuning en informatie vanuit CJP
  • Gratis CJP voor alle studenten én docenten mbo

Hoe kan ik mijn school aanmelden?
Deelname aan de MBO Cultuurkaart met budget is nu mogelijk!
Aanmelden of het aanvragen van meer informatie kan via mbocultuurkaart@cjp.nl


Partners van de MBO Cultuurkaart

Partners MBO Cultuurkaart


Veel gestelde vragen

Hoe komt het beschikbare geld beschikbaar?

Zodra jouw school deelneemt aan de pilot krijg je toegang tot het scholen portal. Hier kun je het budget bestellen.

Krijgt de student zelf de 21 euro?

Nee, in het geval waarin de school zelf ook € 10,50 per student inlegt komt het totaalbedrag van € 21,- per student in één pot die beheerd wordt door een docent en die naar eigen inzicht te besteden is. Legt de school zelf geen geld in dan is de € 5,25 per student alleen door de student zelf individueel te besteden.

Waar kan ik het budget besteden?

Op de website educatie.cjp.nl biedt CJP een marktplaats waar vraag en aanbod elkaar vinden. Na deelname aan de pilot kunnen culturele activiteiten middels deze weg, of door onderling contact met culturele instellingen zelf, geboekt worden. Bekijk hier het overzicht met al het cultureel aanbod voor mbo gesorteerd op burgerschapsthema, provincie en landelijk aanbod. Bekijk hier per mbo-school een aantal tips op maat voor landelijk aanbod (dat naar de school toekomt), aanbod in de regio en het cultureel steunpunt uit de regio.

Welke scholen doen al mee met de pilot?

Er doen al heel wat mbo-scholen mee. Hier is een lijst te vinden met alle scholen die deelnemen aan de pilot MBO Cultuurkaart met budget.

Zijn er al praktijkvoorbeelden van scholen die meedoen?

Die zijn er zeker! Heel veel scholen zijn van hun budget al activiteiten aan het ondernemen. Hier lees je over een aantal praktijkvoorbeelden.

Hoe kan ik meer informatie ontvangen?

Het aanvragen van meer informatie kan via mbocultuurkaart@cjp.nl. Ook plannen we graag een (bel)afspraak met je in.

Hoe kan ik mijn school aanmelden?

Deelname aan de MBO Cultuurkaart pilot met budget is nu mogelijk! Aanmelden kan via mbocultuurkaart@cjp.nl.

Instructies en downloads:

Informatie & handleiding

Algemene voorwaarden en AVG

IP adressen aan de whitelist toevoegen

Om te zorgen dat de budgethouder, docenten en studenten de e-mails van CJP goed ontvangen is het belangrijk om de IP adressen van CJP aan de whitelist toe te voegen. Dit kan gedaan worden door bijvoorbeeld de ICT-coördinator van school.

Vanuit deze IP adressen stuurt CJP e-mails:

188.94.184.36
188.94.185.36
188.94.184.37
188.94.185.37
188.94.184.38
188.94.185.38

Welke e-mails stuurt CJP?

  • Aan de budgethouder: instructies over het bestellen en uitgeven van het Cultuurkaart-budget en instructies over het uitnodigen van studenten en docenten voor een gratis CJP-pas.
  • Aan de docenten en studenten die zijn uitgenodigd door de budgethouder: een e-mail voor het activeren van een gratis CJP-pas.
  • Aan de docenten en studenten met een CJP-pas: nieuwsbrieven met aanbod en tips van CJP (alleen als ze hier toestemming voor hebben gegeven bij het registeren).

Klik hier om naar de support pagina voor VO scholen te gaan.