CJP in het MBO

CJP MBO Cultuurkaart

"Het organiseren van activiteiten wordt een stuk makkelijker als je niet achter financiering aan hoeft."

Wat houdt deze pilot in?
De MBO Cultuurkaart bestaat sinds 2016. Het is een gratis culturele kortingspas die beschikbaar wordt gesteld voor studenten en docenten in het mbo. Nieuw is dat er nu ook echt een budget beschikbaar is dat door de docenten (burgerschap) naar eigen inzicht kan worden uitgegeven aan culturele activiteiten.

Het ministerie van OCW heeft vanaf 2022 vijf miljoen euro beschikbaar gesteld voor het mbo. Dit betekent dat er per student €10,50 beschikbaar is waarmee docenten aanbod van culturele organisaties in de lessen kunnen gaan integreren voor bijvoorbeeld Burgerschap. Het geld is besteedbaar bij meer dan 1200 culturele instellingen, die op deze manier ook al tientallen jaren samenwerken met scholen in het voortgezet onderwijs.

Deelname aan de MBO Cultuurkaart met budget is nu mogelijk!
Ga voor een praktisch stappenplan naar het volgende artikel
Aanmelden of informatie aanvragen kan via mbocard@cjp.nl

Praktische informatie
Deelnemen aan de pilot voor mbo scholen is heel makkelijk en levert veel op. CJP faciliteert de MBO Cultuurkaart met budget en gebruikt hiervoor hetzelfde systeem dat al sinds 2008 op de scholen voor voortgezet onderwijs gebruikt wordt. Een zeer gebruiksvriendelijk en overzichtelijk systeem waarin met minimale administratieve belasting vanuit school kan worden deelgenomen en waarin activiteiten gezocht en betaald kunnen worden. De school bepaalt zelf wie op school verantwoordelijk wordt voor het te besteden budget en ook voor de manier waar en waarop deze middelen ingezet worden.

Inhoudelijke informatie
De school bepaalt voor welk vak culturele activiteiten worden ingekocht. Zo kan het budget besteed worden aan culturele activiteiten in het teken van het vak burgerschap. Denk bijvoorbeeld aan een voorstelling op de school over onderwerpen als zelfontwikkeling, seksualiteit, of andere maatschappelijke thema’s. Via het platform van CJP worden vraag en aanbod samengebracht, maar culturele instellingen en scholen kunnen elkaar ook zelf benaderen. Bekijk hier een greep uit het educatieve aanbod voor mbo-scholen.

MBO Cultuurkaart-dossier
Om de ervaringen vast te leggen, erop te reflecteren, maar ook om de student digitaal te begeleiden is er een dossier aan de MBO Cultuurkaart gekoppeld. Hiermee is het mogelijk om het vak burgerschap een concrete invulling te geven.

Het budget
De school bepaalt zelf hoe ze willen deelnemen aan de MBO Cultuurkaart. In het voordeligste geval van elke euro die op school beschikbaar is voor het organiseren van activiteiten maakt de MBO Cultuurkaart met budget er twee. De school legt hiervoor € 10,50 per student in. Het bedrag verdubbelt met de subsidie waardoor er € 21,- per student beschikbaar is. Dit geld is tot en met einde schooljaar 2023/2024 vrij en naar eigen inzicht te besteden aan klassikale en/of individuele culturele activiteiten binnen- en buiten de school. Dit kan bijvoorbeeld een bezoek aan een museum zijn met de klas of een voorstelling op school.

Wil of kan de school zelf geen € 10,50 per student inleggen dan is er € 5,25 per student beschikbaar vanuit OCW. Dit bedrag is alleen door de student zelf aan individuele activiteiten uit te geven.

Deelname aan de MBO Cultuurkaart met budget is nu mogelijk!
Aanmelden of informatie aanvragen kan via
mbocard@cjp.nl

Gratis CJP-lidmaatschap
Als je school meedoet aan de CJP MBO Cultuurkaart met budget krijgen tevens alle studenten én docenten een gratis CJP-lidmaatschap (t.w.v. € 17,50) waarmee zij korting krijgen op op bios, musea, voorstellingen, festivals en meer!

In het kort:

  • € 10,50 per student beschikbaar om te besteden aan culturele activiteiten
  • Deelname aan de MBO Cultuurkaart is makkelijk
  • Gebruiksvriendelijk betaalsysteem
  • Budget is op verschillende manieren binnen visie en beleid van de school inzetbaar
  • Praktische en inhoudelijke ondersteuning en informatie vanuit CJP
  • Gratis CJP voor alle studenten én docenten mbo

Hoe kan ik mijn school aanmelden?
Deelname aan de MBO Cultuurkaart met budget is nu mogelijk!
Aanmelden of het aanvragen van meer informatie kan via mbocard@cjp.nl

Partners van de MBO Cultuurkaart

Partners MBO Cultuurkaart


Veel gestelde vragen

Hoe komt het beschikbare geld beschikbaar?

Zodra jouw school deelneemt aan de pilot krijg je toegang tot het scholen portal. Hier kun je het budget bestellen.

Krijgt de student zelf de 21 euro?

Nee, in het geval waarin de school zelf ook € 10,50 per student inlegt komt het totaalbedrag van € 21,- per student in één pot die beheerd wordt door een docent en die naar eigen inzicht te besteden is. Legt de school zelf geen geld in dat is de € 5,25 per student alleen door de student zelf individueel te besteden.

Waar kan ik het budget besteden?

Op de website educatie.cjp.nl biedt CJP een marktplaats waar vraag en aanbod elkaar vinden. Na deelname aan de pilot kunnen culturele activiteiten middels deze weg, of door onderling contact met culturele instellingen zelf, geboekt worden.

Hoe kan ik meer informatie ontvangen?

Het aanvragen van meer informatie kan via mbocard@cjp.nl. Ook plannen we graag een (bel)afspraak met je in.

Hoe kan ik mijn school aanmelden?

Deelname aan de MBO Cultuurkaart pilot met budget is nu mogelijk! Aanmelden kan via mbocard@cjp.nl.

Klik hier om naar de support pagina voor VO scholen te gaan.