CJP in het MBO

Middelbaar beroepsonderwijs

MBO en de MBO card

De MBO Card is een initiatief van Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs en CJP, in samenwerking met het ministerie van OCW. De MBO Card bestaat uit 2 onderdelen

  • Een persoonlijke CJP voor studenten en docenten
  • Content en inspiratie om de culturele horizon van studenten te vergroten en inhoudelijke ondersteuning aan docenten die kunst en cultuur willen integreren in de les.

Dit kan met creatieve vakken, maar ook bij het vak Burgerschap. Door de integratie van culturele activiteiten met het onderwijsprogramma kan de student leren wat de betekenis is van kunst en cultuur voor zijn/haar/hun beroepspraktijk en eigen leven. Om de studenten en docenten persoonlijk te prikkelen is er voor iedereen een gratis CJP beschikbaar. Met de persoonlijke CJP scoor je korting op festivals, bioscopen, theaters en musea, maar ook lifestylemerken en webshops.

Daarnaast start vanaf september 2022 de pilot MBO Card met budget. Mbo-scholen kunnen kiezen uit dezelfde opties als de scholen voor het voortgezet onderwijs. Investeert de school zelf ook 10,50 euro per student, dan ontvangen ze 10,50 euro bonus van OCW over twee jaar en een gratis CJP kortingspas per student. Daarmee is er dus een bedrag van 21 euro per student beschikbaar. Met het budget kunnen klassikale en/of individuele culturele activiteiten geboekt worden. Wil of kan de school de 10,50 euro niet inleggen, is er ook een alternatieve variant beschikbaar waarbij de student een bonus ontvangt die alleen voor individuele activiteiten kan worden ingezet. Nieuw is ook dat scholen direct kunnen beschikken over een MBO Card dossier, waarmee docenten en studenten hun culturele ervaringen kunnen vastleggen, en waarin lesopdrachten kunnen worden gedeeld. Scholen kunnen zich vanaf september 2022 aanmelden. De budgetten kunnen vanaf het najaar 2022 worden besteed. De pilot loopt tot en met einde schooljaar 23-24. Scholen kunnen via mbocard@cjp.nl nu al meer informatie aanvragen of interesse in deelname kenbaar maken.

Via het platform CJP Educatie vind je speciaal aanbod van culturele instellingen voor het beroepsonderwijs en wordt kennis gedeeld die relevant is voor mbo-scholen & docenten.

Voordelen van de MBO Card

  • Een gratis CJP (twv 17,50) voor alle studenten en docenten waarmee korting gekregen wordt op onder andere musea, theaters en bioscopen, maar ook op bijvoorbeeld kleding-, sport- en schoolspullen bij een groot aantal bekende landelijke partners.
  • Samen met culturele instellingen een goede invulling geven aan het cultuuronderwijs voor mbo-studenten.
  • Deelname is gratis, inclusief distributie van de CJP.
  • Samen onderzoeken hoe de rijke culturele ervaringen geïntegreerd kunnen worden in het onderwijs.

Hoe doe ik als school mee met de MBO card?

De studenten en docenten van alle mbo’s in Nederland kunnen snel en makkelijk een persoonlijke CJP activeren op https://mijn.cjp.nl/registreren. Het enige dat je nodig hebt is een school-email-adres.

De school kan via de eigen kanalen een bijdrage leveren om de CJP’s onder de studenten en docenten te distribueren. Hiervoor heeft CJP een pakket samengesteld met middelen die ingezet kunnen worden op de narrow-casting, het intranet, de schoolwebsite, het instagram-account, of gewoon via de mail. Deze zijn hier te vinden.

Alle mbo-scholen kunnen deelnemen aan de pilot MBO Card met budget om gebruik te maken van de extra financiële middelen die beschikbaar gesteld worden door het ministerie van OCW. Je kan jouw school vanaf september 2022 aanmelden. De budgetten kunnen vanaf het najaar 2022 worden besteed. De pilot loopt tot en met einde schooljaar 23-24. Je kunt via mbocard@cjp.nl nu al meer informatie aanvragen of je interesse in deelname kenbaar maken.

Help de studenten met activeren en verdien prijzen

Het proces van activeren is verbeterd en vooral heel AVG-vriendelijk gemaakt. Voorheen vroegen we de studentgegevens aan ons te sturen zodat we zelf de studenten een pas konden sturen. Het gevolg hiervan is dat wij niet met de studenten kunnen communiceren voordat ze een CJP geactiveerd hebben. Daar hebben we dus de school voor nodig. Want wat heb je aan zo’n handige voordeelkaart, als je niet weet dat er een voor je klaar ligt.

CJP heeft onder het kopje ‘communicatie-uitingen allerlei materialen klaar gezet die via de kanalen van de school gepubliceerd kunnen worden. Maar CJP stimuleert ook dat docenten de studenten een beetje helpen door het activeren klassikaal te doen. Het is nl zo gepiept. Ook hiervoor is een simpele handleiding geschreven.

Met de CJP Challenge dagen we scholen en docenten uit om zoveel mogelijk studenten te helpen een CJP te activeren. Scholen met een hoog aantal geactiveerde CJP's maken kans op gratis klassikale culturele activiteiten. (zie hieronder)

Doe je mee? Geef jouw school op voor de CJP Challenge door een mail sturen aan jennet@cjp.nl o.v.v. ‘CJP Challenge'.

Workshop Podcast maken van Kleinkunstig
Podcasts zijn razend populair! Het is een actuele en toegankelijke vorm van journalistiek en gaat over een onderwerp uit het echte leven. In deze Kleinkunstig workshop gaan studenten onder leiding van een podcastmaker aan de slag met een onderwerp dat hen fascineert.

Rondleiding De Ideale Burger in het Rijksmuseum
Tijdens deze rondleiding leren studenten bekende en minder bekende mensen uit het Rijksmuseum kennen aan de hand van persoonlijke verhalen. Met welke dilemma’s hebben zij geworsteld? Welke invloed hebben zij gehad op de geschiedenis? Wat kunnen we van hen leren?

Rondleiding in Corpus
Bij CORPUS draait alles om de wonderen van het menselijk lichaam en gezond leven. Als je samen met je studenten deze spectaculaire ‘reis door de mens’ maakt, zien, voelen én horen ze hoe ons ingenieuze lichaam werkt. Een bezoek aan CORPUS zet aan tot nadenken: na het bezoek gaan de studenten met een andere kijk op hun lichaam naar huis!

Concert Deel ‘t/Maak ’t van Buma Music Academy
Froukje, S10 of Navarone in de klas? Bij Maak ‘t/Deel ’t maken 24 artiesten nieuwe tracks en delen ze hun maakproces met leerlingen op scholen. Maak 't/Deel ’t sluit af met zes concerten. Hier knallen de artiesten hun nieuwste tracks de wereld in. Jouw leerlingen zijn welkom en staan vooraan!

FAQ

Ik zit op het mbo en wil ook zo’n CJP, kan dat?

Jazeker. Je kunt de CJP direct aanvragen op https://mijn.cjp.nl/registreren.

Waarom krijg ik een foutmelding als ik mijn emailadres invoer?

Om zeker te weten dat je recht hebt op een CJP zul je voor de 1e registratie je school-emailadres moeten gebruiken. Dit kan eventueel later aangepast worden. Heb je je school-emailadres ingevuld? Dan zou het kunnen zijn dat jouw school de correcte domeinnaam nog niet aan ons doorgegeven heeft. Laat dit dan z.s.m. aan ons weten via support@cjp.nl.

Klik hier om naar de support pagina voor VO scholen te gaan.