CJP in het VO

Voortgezet onderwijs

De cultuurkaart en VO

De CJP Cultuurkaart is een onderwijsondersteunend instrument, waarmee scholen voor het voortgezet onderwijs financiële middelen hebben om gebruik te maken van het aanbod van culturele instellingen die zijn aangesloten bij CJP. Dit kan in klassikaal verband, maar de leerlingen en docenten kunnen ook individueel op pad met CJP.

De CJP Cultuurkaart bestaat uit twee onderdelen:

 1. Geoormerkt budget voor het cultuuronderwijs;
 2. Digitale CJP's voor leerlingen en docenten.

Het Cultuurkaart-budget met of zonder bijdrage school

Het Cultuurkaart-budget is opgebouwd uit het tegoed dat beschikbaar wordt gesteld door het Ministerie van OCW. Er wordt jaarlijks 5 miljoen euro verdeeld over de deelnemende leerlingen. Daarvan wordt initieel € 5,50 over de deelnemende leerlingen verdeeld, met daarbovenop de bijdrage school (€ 11 per leerling) en voor sommige scholen een bijdrage vanuit de gemeente. Met het Cultuurkaart-budget betaalt de school of de leerling activiteiten die door culturele instellingen worden aangeboden.

Cultuurkaart-budget met bijdrage school (collectief budget)
De school stelt per leerling een bedrag beschikbaar van € 11 voor het cultuuronderwijs. Er komt dit jaar per leerling € 5,50 van het Ministerie van OCW beschikbaar. Het totale bedrag € 16,50 per leerling - kan dan worden uitgegeven door de school. De CJP Cultuurkaart voor de leerlingen is hierbij gratis. Ook neemt de school op deze manier deel aan de herverdeling van januari, waarbij het bedrag van het Ministerie van OCW dat niet geclaimd is wordt herverdeeld. Met deze optie maakt de school optimaal gebruik van de voordelen van de Cultuurkaart.

Cultuurkaart-budget zonder bijdrage school (individueel budget)
De school vraagt een CJP Cultuurkaart zonder bijdrage school aan, voor € 2,75 per leerling. Op de CJP voor de leerlingen staat een tegoed van € 5,50 , beschikbaar gesteld door het Ministerie van OCW. Dit budget is alleen door de individuele leerling te besteden.

Bij het bestellen van de kaarten geeft de school op basis van aantal zoals bekend bij DUO aan voor hoeveel leerlingen er een bijdrage school beschikbaar gesteld wordt.

Overzicht van het Cultuurkaart-budget voor mijn school
Als je als school bent aangemeld bij CJP kan je inloggen op scholen.cjp.nl en in het menu Financiën zien welk budget beschikbaar is en hoeveel er al besteed is.

Cultuurkaart-budget bestellen voor kalenderjaar 2024

Zo plaats je de bestelling voor het Cultuurkaart-budget:

 • Log in op scholen.cjp.nl.
 • (De menu's van het beheer studenten en het beheer docenten komen in de week van 25 september 2023 online) Upload de leerlingen- en docentengegevens van 2023-2024. Lees hier de instructies. Heb je dit al gedaan? Ga dan verder naar het menu 'producten'.
 • Ga naar het menu 'producten' en klik indien nodig op het tabblad 'Cultuurkaart-budget.'
 • Vul het formulier volledig in.
 • Let op: wilt u een PO nummer op de factuur? Vul deze in bij 'Vul uw ordernummer of referentie in (optioneel)'.
 • Na voltooiing ontvang je een bevestigingsmail. In het menu 'financiën - CJP bestellingen' kun je de aantallen nogmaals bekijken.
 • CJP controleert de bestelling en je hoort binnen een week of wij de bestelling goedkeuren. Op basis van de budget-bestelling wordt de factuur voor de school opgesteld.

Bestel op tijd

Als je de bestelling vóór 31 oktober 2023 bij CJP plaatst zijn de eerste 30 docentenpassen per bestelling gratis. Cultuurkaart-budget bestellen kan t/m 31 januari 2024.

Geldigheid Cultuurkaart-budget 2023

Cultuurkaart-budget is tegenwoordig een kalenderjaar geldig. Het budget van 2023 kan gebruikt worden t/m 31 december 2023. Wegens drukte tijdens de laatste dagen van het jaar adviseren wij weborders nog vóór de kerstvakantie goed te keuren.

Digitale CJP's voor leerlingen en docenten

De school doet mee met de gehele school en vraagt voor alle leerlingen een CJP aan. Deze CJP is digitaal en geeft de houder veel voordeel: kortingen op cultuur en lifestyle, maar ook exclusieve toegang tot allerlei culturele events. Alle kortingen van CJP vind je hier.

De CJP Cultuurkaart is gratis voor de leerlingen met bijdrage school. De CJP Cultuurkaart kost € 2,75 voor de leerlingen waar de school geen bijdrage school beschikbaar stelt. Er worden daarnaast 30 gratis docentenpassen beschikbaar gesteld. De school kan daarbovenop voor alle docenten een CJP Docentenpas aanschaffen voor € 6,- per pas.

De CJP voor leerlingen en docenten kan worden aangevraagd vanaf het begin van het schooljaar en is geldig t/m het einde van het eerstvolgende kalenderjaar, dus 31-12. Zie onder de FAQ de instructies voor de budgethouder. CJP heeft voor de uitwisseling van leerlinggevens in samenwerking met Privaty een werkwijze opgesteld die volledig voldoet aan de kaders van de AVG.

Automatische verlenging passen schooljaar 2022-2023

De al actieve leerlingen- en docentenpassen waren automatisch verlengd naar 31-12-23 vanaf 1 september. Iedereen die vorig schooljaar al had geactiveerd kunnen hun CJP daarom nog blijven gebruiken. Als ze een screenshot/download van de oude pas hadden gemaakt moeten zij alleen een nieuwe maken om te zorgen dat de juiste vervaldatum erop staat.

Het is wel van belang alle leerlingen en docenten die een pas willen te uploaden. Dat zorgt ervoor dat iedereen van wie de CJP automatisch was verlengd ook een actieve pas behouden. De nieuwe vervaldatum daarna is dan 31-12-24. Zij ontvangen in plaats van een uitnodiging alleen een informatiemail.

Hoe doe je als school mee aan de Cultuurkaart?

Alle scholen die vallen onder de Wet op het voortgezet onderwijs kunnen deelnemen aan de CJP Cultuurkaart om gebruik te maken van de extra financiële middelen die beschikbaar gesteld worden door het ministerie van OCW. Aanmelden is makkelijk. Je hebt nodig:

 • Het Brin-vestigingnummers (zie FAQ)
 • Een contactpersoon binnen de school (Budgethouder)
 • Toestemming van het bevoegd gezag

Wil je ook met je school deelnemen aan de Cultuurkaart? En ben je nog geen budgethouder? Meld je dan aan!

Help de leerlingen met activeren, verdien prijzen en maak kans op € 1000,- extra Cultuurkaartbudget

De school maakt kans op € 1000,- extra Cultuurkaart-budget als meer dan 50% van de leerlingen op school de kaart geactiveerd heeft.

Het bestelproces van de Cultuurkaart bestaat uit 2 onderdelen:

 • Upload van de leerling- en docentgegevens t.b.v. de uitgifte van de CJP's
 • Bestellen van Cultuurkaartbudget voor 2024. Dat is later dit najaar mogelijk en hier krijg je t.z.t. bericht over.

Vanaf september kan je het nieuwe leerlingen- en docentenbestand uploaden voor 2023-2024. Met het uploaden van de gegevens is de school direct aangemeld voor Cultuurkaartjaar 2024. Bij de budgetbestelling geef je vervolgens aan voor hoeveel leerlingen je mét of zónder bijdrage wilt bestellen.

FAQ

Waarom deelnemen aan de CJP Cultuurkaart?

De CJP Cultuurkaart kent vele voordelen. Het systeem van de CJP Cultuurkaart werkt zo dat alle partijen die baat hebben bij de CJP Cultuurkaart hieraan ook meebetalen: de scholen, CJP en de Cultuurkaart-acceptanten. Alleen op deze manier kunnen we samen een goede invulling geven aan het cultuuronderwijs. Wanneer je als school investeert in de Cultuurkaart, wordt dit altijd beloond.

De voordelen op een rij:

 • Er is minimaal € 5,50 per leerling beschikbaar voor kunst- en cultuuractiviteiten. Afhankelijk van de keuze van deelname is dit individueel of klassikaal tegoed.
 • Het tegoed van leerlingen mét een bijdrage school komt klassikaal beschikbaar. De school bepaalt hoe dit uitgegeven wordt.
 • Leerlingen met een bijdrage school krijgen een gratis CJP.
 • Per school worden Docentenpassen beschikbaar gesteld.
 • Scholen krijgen toegang tot een speciale voordeelwebshop van CJP met o.a. NS Schooltoer-tickets, GVB Schooltoer-tickets en het Cultuurkaart-dossier. NS Schooltoer-tickets zijn wegens een sporadische bevoorrading beperkt leverbaar.
 • De school bepaalt zelf hoe zij deelneemt: er wordt voor alle leerlingen een CJP Cultuurkaart aangevraagd, maar de school bepaalt voor hoeveel leerlingen er een bijdrage school beschikbaar gesteld wordt.
 • Als school maak je kans op € 1.000,- extra Cultuurkaart-tegoed (50x).
 • Scholen krijgen korting voor docenten en onderwijsondersteunend personeel.
 • Scholen krijgen toegang tot een online schoolportal dat helder inzicht geeft in klassikale culturele activiteiten (o.a. kosten en weborders). Daarnaast wordt hier informatie van alle culturele instellingen gedeeld.

Wil je ook met je school deelnemen aan de Cultuurkaart? Meld je dan aan!

Hoeveel kost de CJP Cultuurkaart?

De CJP Cultuurkaart kent verschillende kosten.

De bijdrage school
Dit is het bedrag dat de school per leerling beschikbaar stelt in het Cultuurkaart-budget. De school geeft de bijdrage school samen met de bijdrage van OCW uit aan culturele activiteiten die in het kader van het cultuuronderwijs worden georganiseerd.

Kosten voor de kaart
Een reguliere CJP kost € 17,50. CJP biedt Cultuurkaart-scholen die zelf investeren in het cultuuronderwijs en actieve cultuurdeelname door de leerlingen voordeel, en hoe meer de school investeert in het cultuuronderwijs, hoe groter het voordeel. Zo is de CJP voor leerlingen met een bijdrage school gratis, en geeft CJP de scholen de kans 30 gratis docentenpassen te verdienen, mits het op tijd wordt besteld.

Kosten voor het Cultuurkaart-dossier
Het Cultuurkaart-dossier is een product van CJP en Apprentice en wordt aan Cultuurkaart-scholen tegen een enorm gereduceerd tarief van € 2,- per leerling per jaar aangeboden (normale kosten: abonnement € 855,00 per jaar + licentie per leerling € 6,25).

De school bestelt de bijdrage school, de CJP’s, het Cultuurkaartdossier en/of CJP schooltoer op https://scholen.cjp.nl. De factuur voor deze bestellingen wordt digitaal verstuurd naar het emailadres dat door de school bij de aanmelding hiervoor opgegeven is.

Wat is CJP Schooltoer? - Algemene Voorwaarden (NS momenteel niet beschikbaar)

Update: de nieuwe voorraad NS-schooltoertickets die ook geldig zijn in 2024 is nog niet binnen op het moment. Wij hopen die in de eerste weken van 2024 te ontvangen. Dan zetten wij de bestellingsfunctie voor de NS-schooltoertickets weer online. GVB-tickets zijn wel beschikbaar.

Schooltoer

Schooltoer is een handig product van de NS, GVB en CJP. Hiermee reizen docenten en leerlingen uit het voortgezet onderwijs die zijn aangesloten bij de CJP Cultuurkaart duurzaam en met een fikse korting in de daluren met NS, of in het hele netwerk van GVB Amsterdam. Zo wordt een culturele activiteit met de klas nog voordeliger én is jullie culturele instelling beter bereikbaar. Een bestelling wordt pas in behandeling genomen als er geen openstaande facturen mbt schooltoer bestellingen zijn.

Schooltoer biedt twee soorten tickets aan:

1. Met NS Schooltoer kan in de daluren voor € 6,- per leerling worden gereisd in treinen van de NS, NS International, Arriva, Breng, Veolia, Connexxion en Syntus.

2. GVB Schooltoer geeft 24 uur lang toegang tot bus, tram en metro in Amsterdam voor € 4,25.

Tickets kunnen door de budgethouder besteld worden in het schoolportal via het menu CJP producten - Schooltoer. De factuur van de bestelling is te downloaden in het schoolportal via het menu Bestellingen - Schooltoer.

Voorwaarden

Bestellen:

 • Voor Schooltoer-tickets geldt een verzendingstermijn van 10 werkdagen. Voor het op tijd leveren van de tickets is CJP afhankelijk van de leveringen van de NS en GVB.
 • Een nieuwe bestelling wordt alleen verstuurd als er geen openstaande schooltoerfacturen meer zijn bij de school. Houd daarom in de gaten dat deze worden betaald. Facturen zijn te downloaden in het menu bestellingen onder tabblad 'schooltoer'. Dan kunnen deze ook naar de financiële afdeling worden doorgestuurd.
 • De huidige Schooltoer-tickets zijn geldig t/m 31-12-23. Het is belangrijk dat hier rekening mee wordt gehouden bij het vooruitbestellen van de tickets.
 • Dit product is alleen beschikbaar voor scholen die meedoen aan de CJP Cultuurkaart.
 • Een bestelling wordt pas in behandeling genomen als er geen openstaande facturen m.b.t. schooltoer bestellingen zijn.
 • Schooltoer-tickets kunnen in badges van 10 worden besteld. De minimale afname is 10 stuks.
 • Scholen ontvangen bij bestelling een factuur; er hoeft dus niet met creditcard of iDEAL betaald te worden. Schooltoer-tickets kunnen niet met het Cultuurkaart-budget betaald worden.
 • De Schooltoer is met name bedoeld voor kleinere groepen (bijvoorbeeld een klas) die gezamenlijk op stap gaan. Bij grotere groepen is het huren van een bus een beter alternatief.
 • De NS Schooltoer-tickets en GVB-tickets kunnen niet retour gestuurd worden, omdat we niet kunnen controleren of ze gebruikt zijn.
 • Indien een bestelling retour komt bij CJP omdat de zending niet kon worden afgeleverd, blijft de school de verzendkosten verschuldigd aan CJP.
 • Door het plaatsen van een bestelling bevestig je akkoord te gaan met de voorwaarden.
 • De Schooltoer-tickets kunnen besteld worden via https://scholen.cjp.nl -> CJP Producten -> Schooltoer.

Gebruiken:

 • Voor de NS Schooltoer geldt dat je alleen kan reizen in de daluren. Inchecken is niet mogelijk tussen 06:30 en 09:00 en tussen 16.00 en 18.30 uur. Reizen die voor 16.00 uur zijn gestart kunnen wel binnen deze uren plaatsvinden.
 • Het ticket is één dag geldig. In- en uitstappen kan op elk station in Nederland.
 • De NS Schooltoer is geldig op het Nederlandse traject, in de tweede klasse, voor treinen van de NS, NS International, Arriva, Breng, Veolia, Connexxion en Syntus. Voor de ICE en Intercity Direct (Schiphol-Rotterdam-Breda) is een toeslag vereist. De Schooltoer is niet geldig in de Thalys.
 • De NS Schooltoer is geldig op vertoon van geldige CJP Cultuurkaart in groepsverband van tenminste 10 personen.

De factuur voor de CJP Cultuurkaarten is niet ontvangen op school

De factuur is verstuurd naar het hiervoor opgeven emailadres.

De factuur voor de CJP-Cultuurkaart bestelling is ook altijd te downloaden op scholen.cjp.nl:

 • Log in op scholen.cjp.nl;
 • Klik op 'Bestellingen';
 • Klik op het tabblad 'Budget';
 • Klik op de bestelling;
 • Download de factuur.

Het is ook een mogelijkheid een email te sturen naar financien@cjp.nl. Vermeld dan wel het schoolnummer en de gegevens van de school. Alleen met deze gegevens kunnen wij de juiste factuur op de mail zetten.

Hoe kan ik de gegevens van de budgethouder wijzigen?

Het belangrijkste onderdeel van de wijziging budgethouder is het e-mailadres. Daarmee logt de budgethouder in. Je kunt dit op de volgende manier wijzigen:

 • Log in op het scholenportal, via https://scholen.cjp.nl;
 • Ga naar 'Instellingen' en klik bovenaan op 'Mijn gegevens';
 • Klik op 'Verander e-mailadres';
 • Voer het juiste adres in en klik op 'Opslaan';
 • Er wordt een e-mail naar het nieuwe adres gestuurd, met een link waarmee het nieuwe e-mailadres bevestigd kan worden;
 • Als het wachtwoord bekend is, kan er direct met het nieuwe e-mailadres ingelogd worden. Is het wachtwoord niet bekend? Ga dan naar https://scholen.cjp.nl/wachtwoord om een nieuwe aan te maken.
 • Bij een foutmelding staat er mogelijk al een docentenaccount op het nieuw opgegeven e-mailadres geregistreerd. Er kan dan gemaild worden naar support@cjp.nl met de vraag om het e-mailadres te wijzigen voor het account.
 • Deze zelfde handelingen kunnen worden verricht bij 'Informatie directie' om de directiegegevens te wijzigen.

Om de naam van de budgethouder (of van de directie) te veranderen keer je terug in het menu 'Mijn gegevens'.

Ik heb per ongeluk een foutieve weborder goedgekeurd, wat nu?

Zodra een weborder is goedgekeurd, gaat deze ons automatische betalingssysteem in. We kunnen dit stopzetten, maar hieraan zijn wel kosten verbonden. We adviseren daarom om het onderling met de instelling te regelen. Wanneer de weborder is uitbetaald kan het niet meer teruggedraaid worden.

Alles over het BRIN-vestigingsnummer

Wat is een BRIN-nummer?
Dit is het registratienummer dat door het Nederlandse Ministerie van OCW wordt uitgegeven. Elke onderwijsinstelling wordt geïdentificeerd aan de hand van dit nummer. Het bestaat uit een vier tekens lange alfanumerieke code. Het BRIN-nummer wordt aangevuld met een tweecijferige code die de vestiging (of locatie) aan kan duiden.

Waarvoor gebruikt CJP het BRIN-nummer?
Het plaatsen van de Cultuurkaart-budget bestelling wordt gebaseerd op het aantal leerlingen die geregistreerd zijn voor uw vestiging(en) bij DUO. CJP gebruikt hiervoor de laatst gepubliceerde data van DUO. Uw schoolgegevens kunnen hiervan afwijken, maar dat is niet erg. Vestigingen die nog niet bij DUO zijn geregistreerd kunnen we toevoegen en leerlingaantallen die afwijken kunnen aangepast worden in de Cultuurkaart-budget bestelling.

Hoe pas ik het BRIN-nummer aan?
Wilt u iets wijzigen in het schoolportal maar lukt het niet omdat het BRIN-vestigingsnummer niet gevonden wordt of omdat deze al in gebruik is? Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Vermeld hierin het BRIN-vestigingsnummer, schoolnummer, de vestigingsnaam en adres en het aantal leerlingen.

Instructies en downloads:

Voor budgethouder

Samenvatting scholenportal

Op het scholenportal kun je:

 • De gegevens van de school en budgethouder aanpassen;
 • Cultuurkaart-budget bestellen;
 • Cultuurkaart-dossiers bestellen;
 • Zoeken naar passend aanbod en culturele instellingen;
 • Weborders goedkeuren;
 • Inzicht krijgen in weborders en het beschikbare budget.

Voor docent

Overzicht aangesloten organisaties Cultuurkaart

Algemene Voorwaarden en AVG

IP adressen aan de whitelist toevoegen

Om te zorgen dat de budgethouder, docenten en leerlingen de e-mails van CJP goed ontvangen is het belangrijk om de IP adressen van CJP aan de whitelist toe te voegen. Dit kan gedaan worden door bijvoorbeeld de ICT-coördinator van school.

Vanuit deze IP adressen stuurt CJP e-mails:

188.94.184.36
188.94.185.36
188.94.184.37
188.94.185.37
188.94.184.38
188.94.185.38

Welke e-mails stuurt CJP?

 • Aan de budgethouder: instructies over het bestellen en uitgeven van het Cultuurkaart-budget en instructies over het uitnodigen van leerlingen en docenten voor een gratis CJP-pas.
 • Aan de docenten en leerlingen die zijn uitgenodigd door de budgethouder: een e-mail voor het activeren van een gratis CJP-pas.
 • Aan de docenten en leerlingen met een CJP-pas: nieuwsbrieven met aanbod en tips van CJP (alleen als ze hier toestemming voor hebben gegeven bij het registeren).

Klik hier om naar de support pagina voor het MBO te gaan.