Mail banner horizontaal 600 x 330 px 600 x 300 px 620 x 460 px

Cultureel educatief aanbod voor het Herdenkingsjaar Slavernijverleden

23 juni 2023

1 min leestijd

Pim Nugteren

Tijdens het Herdenkingsjaar Slavernijverleden wordt van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024 in Nederland extra aandacht besteed aan het slavernijverleden. Hiermee staan we stil bij deze pijnlijke geschiedenis en hoe deze geschiedenis vandaag de dag nog een rol speelt in het leven van mensen.

Om in de klas extra aandacht te geven aan het Herdenkingsjaar hebben wij bijpassend educatief aanbod verzameld voor de VO en MBO Cultuurkaart.

Theater

Schijn - Maas Theater en Dans
Hiphop danstheater over de koloniale geschiedenis van Nederland en over hoe onze levens nog steeds worden gevormd door ons verleden.

Jambo Afrika – Black Lives Matter
Deze show is een eyeopener en een ingang tot dialoog. Via krachtige muziek en sprekende beelden wordt het verhaal verteld.

Live Your Story - Kleurles
Theatervoorstelling met workshop over racisme en sociale uitsluiting. In de voorstelling krijg je handvatten over hoe om te gaan met vooroordelen.

Orkater – De plantage van onze voorouders
Een theatervoorstelling waarmee het gesprek wordt geopend over hoe het slavernijverleden invloed heeft op onze persoonlijke levens.

Musea

Rijksmuseum – De ideale burger
Persoonlijke verhalen over de dilemma's en de invloed die bekende en minder bekende mensen hebben gehad. Deze les sluit aan bij de tentoonstelling over slavernij.

Het Scheepvaartmuseum
Aan de hand van historische voorwerpen gaan de leerlingen met de museumdocenten in gesprek over de verschillende kanten van het slavernijverleden.

Tropenmuseum – Onze koloniale erfenis
Leer hoe mensen probeerden hun eigen levens te creëren en in opstand kwamen. Een verhaal met verschillende perspectieven.

Museum van Loon – Wie zegt dat? Samen geschiedenis een plek geven
In Museum Van Loon brengen 8 vertellers verhalen over (on)zichtbare doorwerking van het koloniaal verleden. Een tentoonstelling over koloniaal verleden en (on)zichtbare invloed ervan.

Nederlands Openluchtmuseum – Op reis met Anton de Kom
Jongeren leren hoe actueel het gedachtegoed van Anton de Kom – schrijver, strijder, wegbereider – is.

Museum Volkenkunde – De koloniale tijd & nu
Is er nu nog kolonialisme in de wereld? Dit programma gaat in op diverse aspecten van kolonialisme en hoe deze doorwerken in het heden.


Workshops

Batuque Capoeira Holland – Vechtdans Capoeira
Ga mee op ontdekkingsreis waar muziek, cultuur, vechtkunst en dans elkaar ontmoeten in een unieke activiteit uit de slavernij van Brazilië.

De CKV-fabriek – Capoeira
Tijdens de capoeira workshop op school beleven de leerlingen een culturele ervaring vol met expressie, dans, acrobatiek, muziek en zang!

Golden Cage – Racisme de verhalen
In deze workshop verplaatsen jongeren zich in alledaagse situaties van mensen die met racisme te maken krijgen.

SKVR – Rhythm of the Roots
Doormiddel van dans of theater worden jongeren bewust van culturele toe-eigening. Ze leren het herkennen en krijgen tools om met deze situaties om te gaan.

Film

Netwerk Filmeducatie - Film & Slavernij
Een overzicht met films over het slavernijverleden. Voor de vakken Kunst, Geschiedenis, Burgerschap, Nederlands en Maatschappijleer.


Deel deze pagina