Ryan garry wh De Ud Hzo8 unsplash

Met deze 5 activiteiten word je een echte filmmaker

09 maart 2022

1 min leestijd

Mats_CJP

Maak ‘visual effects’ met een greenscreen, creëer een (stop-motion) animatie, of stel in één keer een hele fictiefilm samen. Tijdens deze 5 activiteiten leren de leerlingen op verschillende wijzen de basis van het film maken.

Workshop: Greenscreen

Voor actie- of fantasyfilms wordt er vaak een greenscreen ingezet om onmogelijke beelden mogelijk te maken. Hoe werkt dat precies en wat kun je ermee? Het is tijd om zelf de wereld te betreden van digitale bedriegerij! Na het onderzoeken van bekende greenscreen beelden uit bekende films, gaan de leerlingen zelf gebruik maken van de techniek. Ze denken na over welke achtergrondbeelden ze gebruiken. Hoeveel greenscreen is er nodig? Waar moet iedereen staan? Welke timing zit er in het verloop van de beelden?

greenscreen

Workshop: Online Stop-motion maken

Een bewegend verhaal vertellen met stilstaande beelden? Dat kan met de stop-motiontechniek. Hierin wordt foto voor foto een voorwerp opgeschoven, waardoor uiteindelijk een bewegend beeld ontstaat. In deze workshop maken de leerlingen kennis met stop-motion en ontdekken ze hoe de techniek werkt. Ze ontwikkelen een verhaallijn en vertalen dit naar beeld. Het resultaat is een eigen stop-motion filmpje. Het enige dat de leerlingen nodig hebben is hun eigen telefoon.

Stop-motion

Workshop: Animatie maken

Een stop-motion kan natuurlijk ook tweedimensionaal met allerlei figuurtjes! Wanneer deze beelden achter elkaar worden gemonteerd, ontstaat er een soepele overgang waardoor de animatie tot leven komt. Leerlingen bedenken en maken eigen karakters met eenvoudige materialen, zoals klei, blokken, karton, kant-en-klare poppetjes. Ze werken in groepjes met de iPad en maken samen hun eigen animatiefilmpje.

Animatie

Workshop: Filmtrailer maken

Een goede filmtrailer maakt het publiek zo enthousiast dat ze massaal naar de bioscoop gaan. Maar hoe maak je iemand nieuwsgierig met een paar spannende shots? In de workshop Filmtrailer gaan leerlingen met een ervaren filmmaker aan de slag om hun eigen filmtrailer te maken. De leerlingen maken in groepjes een filmtrailer van een minuut op de iPad. kiezen uit Avontuur, Bollywood, Horror, Indie, Romantiek, Ontdekkingsreis of Retro. Aan de hand van hun eigen storyboard gaan ze filmen, waarbij iedereen een rol krijgt (regie, camera, geluid, acteur, productie).

Filmtrailer

Workshop: Fictiefilm maken

Wanneer alle leerlingen de vaardigheden van een echte filmmaker bezitten, kunnen ze natuurlijk ook aan de slag met een echte film! In deze workshop maken leerlingen in groepjes een korte speelfilm. Samen verdelen ze de rollen. Zo doet een het camerawerk en iemand anders wordt de regisseur van de film. Anderen gaan acteren in de film en soms wisselen ze even van rol (camera en acteren bijvoorbeeld). Ze bedenken zelf het verhaal (script), maken een storyboard, decors en props, gaan filmen en monteren. Aan het eind van de workshop presenteren ze de films aan elkaar. Bij het hele proces is er professionele hulp van een echte filmmaker.

Fictiefilm

Voor meer informatie kan je ook kijken op www.hoogt.nl

Meer aanbod checken? Kijk op CJP Educatie.

Deel deze pagina