Veelgestelde vragen - vo

 • Op deze pagina vind je veelgestelde vragen over de CJP Cultuurkaart in het vo.
 • Op zoek naar praktische instructies voor bijv. het uploaden van gegevens? Kijk dan bij Instructies en downloads
 • Heb je een vraag over de MBO Cultuurkaart? Kijk dan op onze FAQ voor mbo.
 • Heb je meer hulp nodig? Neem dan contact op met ons op: support@cjp.nl.

FAQ - CJP Cultuurkaart

Waarom deelnemen aan de Cultuurkaart?

De CJP Cultuurkaart kent vele voordelen. Het systeem van de CJP Cultuurkaart werkt namelijk zo dat alle partijen die baat hebben bij de CJP Cultuurkaart hieraan ook meebetalen: de scholen, CJP en de Cultuurkaart-acceptanten. Alleen op deze manier kunnen we samen een goede invulling geven aan het cultuuronderwijs. Wanneer je als school investeert in de Cultuurkaart, wordt dit altijd beloond.

De voordelen op een rij:

 • Er is minimaal € 5,50 per leerling beschikbaar voor kunst- en cultuuractiviteiten. Afhankelijk van de keuze van deelname is dit individueel of klassikaal tegoed.
 • Het tegoed van leerlingen mét een bijdrage school komt klassikaal beschikbaar. De school bepaalt hoe dit uitgegeven wordt.
 • Leerlingen met een bijdrage school krijgen een gratis CJP.
 • Per school worden Docentenpassen beschikbaar gesteld.
 • Scholen krijgen toegang tot een speciale voordeelwebshop van CJP met o.a. NS Schooltoer-tickets, GVB Schooltoer-tickets en het Cultuurkaart-dossier.
 • De school bepaalt zelf hoe deze deelneemt: er wordt voor alle leerlingen een CJP Cultuurkaart aangevraagd, maar de school bepaalt voor hoeveel leerlingen er een bijdrage school beschikbaar gesteld wordt.
 • Als school maak je kans op € 1.000,- extra Cultuurkaart-tegoed.
 • Scholen krijgen korting voor docenten en onderwijsondersteunend personeel.
 • Scholen krijgen toegang tot een online schoolportal dat helder inzicht geeft in klassikale culturele activiteiten (o.a. kosten en weborders). Daarnaast wordt hier informatie van alle culturele instellingen gedeeld.

Wil je ook met je school deelnemen aan de Cultuurkaart? Meld je aan!

Hoeveel is de bijdrage school voor de CJP Cultuurkaart?

1. Cultuurkaart-budget met bijdrage school

Met deze optie maakt de school optimaal gebruik van de voordelen van de Cultuurkaart.

 • De school draagt zelf een bedrag van € 11,- per leerling/student bij. Het ministerie van OCW stelt een bedrag van € 5,50 per leerling beschikbaar.
 • Het totale bedrag € 16,50 per leerling komt klassikaal beschikbaar. De school bepaalt hoe en waaraan dit uitgegeven wordt. Het budget kan alleen besteed worden bij aangewezen culturele organisaties. Deze worden Cultuurkaart-acceptant genoemd.
 • Ook neemt de school deel aan de herverdeling van gelden in januari, waarbij het bedrag van het ministerie van OCW dat niet geclaimd is wordt herverdeeld.

2. Cultuurkaart-budget zonder bijdrage school

 • De school vraagt een CJP Cultuurkaart zonder bijdrage school aan voor € 2,75 per leerling. Het ministerie van OCW stelt dan een tegoed van € 5,50 beschikbaar, dat alleen door de individuele leerling kan worden besteed. Het is dus niet mogelijk om het budget klassikaal te besteden.

Wat is CJP Schooltoer? - Algemene Voorwaarden (NS momenteel niet beschikbaar)

Update: Op het moment hebben wij geen voorraad NS-Schooltoertickets. Ze kijken ernaar om een digitaal alternatief te maken (die dan weliswaar ook via de CJP app gedeeld kan worden). In de tussentijd kunnen ze niet een voorraad leveren met de juiste vervaldatum. We verwachten vanaf april weer meer informatie te hebben, maar dat kan ook pas het einde van de maand zijn.

Schooltoer is een handig product van de NS, GVB en CJP. Hiermee reizen docenten en leerlingen uit het voortgezet onderwijs die zijn aangesloten bij de CJP Cultuurkaart duurzaam en met een fikse korting in de daluren met NS, of in het hele netwerk van GVB Amsterdam. Zo wordt een culturele activiteit met de klas nog voordeliger.

Er zijn twee soorten tickets beschikbaar:

 1. Met NS Schooltoer kan in de daluren voor € 6,- per leerling worden gereisd in treinen van de NS, NS International, Arriva, Breng, Veolia, Connexxion en Syntus.
 2. GVB Schooltoer geeft 24 uur lang toegang tot bus, tram en metro in Amsterdam voor € 4,25 per leerling.

Tickets kunnen door de budgethouder besteld worden in het scholenportal via het menu 'CJP producten' - 'Schooltoer'. De factuur van de bestelling is te downloaden in het schoolportal via het menu 'Bestellingen' - 'Schooltoer'. Een bestelling wordt pas in behandeling genomen als er geen openstaande facturen m.b.t. Schooltoer-bestellingen zijn.

Voorwaarden Schooltoer:

 • Voor Schooltoer-tickets geldt een verzendingstermijn van 10 werkdagen. Voor het op tijd leveren van de tickets is CJP afhankelijk van de leveringen van de NS en GVB.
 • Een bestelling wordt pas in behandeling genomen als er geen openstaande facturen m.b.t. Schooltoer bestellingen zijn.
 • De huidige Schooltoer-tickets zijn geldig t/m 31-12-23. Het is belangrijk dat hier rekening mee wordt gehouden bij het vooruitbestellen van de tickets.
 • Dit product is alleen beschikbaar voor scholen die meedoen aan de CJP Cultuurkaart.
 • Schooltoer-tickets kunnen in badges van 10 worden besteld. De minimale afname is 10 stuks.
 • Scholen ontvangen bij bestelling een factuur; er hoeft dus niet met creditcard of iDEAL betaald te worden. Schooltoer-tickets kunnen niet met het Cultuurkaart-budget betaald worden.
 • De Schooltoer is met name bedoeld voor kleinere groepen (bijvoorbeeld een klas) die gezamenlijk op stap gaan. Bij grotere groepen is het huren van een bus een beter alternatief.
 • De NS Schooltoer-tickets en GVB-tickets kunnen niet retour gestuurd worden, omdat we niet kunnen controleren of ze gebruikt zijn.
 • Indien een bestelling retour komt bij CJP omdat de zending niet kon worden afgeleverd, blijft de school de verzendkosten verschuldigd aan CJP.
 • Door het plaatsen van een bestelling ga je akkoord met de voorwaarden.
 • De Schooltoer-tickets kunnen besteld worden via https://scholen.cjp.nl -> CJP Producten -> Schooltoer.

Gebruik:

 • Voor de NS Schooltoer geldt dat je alleen kan reizen in de daluren. Inchecken is niet mogelijk tussen 06:30 en 09:00 en tussen 16.00 en 18.30 uur. Reizen die voor 16.00 uur zijn gestart kunnen wel binnen deze uren plaatsvinden.
 • Het ticket is één dag geldig. In- en uitstappen kan op elk station in Nederland.
 • De NS Schooltoer is geldig op het Nederlandse traject, in de tweede klasse, voor treinen van de NS, NS International, Arriva, Breng, Veolia, Connexxion en Syntus. Voor de ICE en Intercity Direct (Schiphol-Rotterdam-Breda) is een toeslag vereist. De Schooltoer is niet geldig in de Thalys.
 • De NS Schooltoer is geldig op vertoon van geldige CJP Cultuurkaart in groepsverband van tenminste 10 personen.

Wat is het Cultuurkaart-dossier?

Het Cultuurkaart-dossier is een digitale mix van een portfolio, een dossier en een tijdlijn. Het dossier helpt docenten om de culturele ontwikkeling van hun leerlingen te structureren en sluit aan bij de kaders en eisen die de docent, de school en de inspectie stellen.

Het Cultuurkaart-dossier is een product van CJP en Apprentice en wordt aan Cultuurkaart-scholen tegen een enorm gereduceerd tarief van € 2,- per leerling per jaar aangeboden (normale kosten: abonnement € 855,00 per jaar + licentie per leerling € 6,25). Meer informatie is te vinden op CJP | Cultuurkaart-dossier.

Tot wanneer kan ik het Cultuurkaart-budget 2023 gebruiken?

Het Cultuurkaart-budget 2023 is geldig tot 31 december 2023. Let op! Een weborder moet vóór 31 december 2023 goedgekeurd worden. Laat een culturele instelling dus op tijd (voor de kerstvakantie) een weborder aanmaken.

Vanaf wanneer is het Cultuurkaart-budget 2024 beschikbaar?

Er kan nu al Cultuurkaart-budget voor 2024 besteld en betaald worden. Is de bestelling betaald voor 31 december 2023, dan komt het Cultuurkaartbudget 2024 vrij in januari 2024. Gebeurt dit ná 1 januari 2024, dan kun je vanaf januari 2024 niet direct een weborder betalen. Het budget komt dan pas vrij na goedkeuring van de bestelling en betaling van de factuur door de school. Het Cultuurkaart-budget 2024 is geldig van 1 januari tot en met 31 december 2024 en is dus beschikbaar nadat de factuur voor de budgetbestelling voldaan is.

Wat is een BRIN-nummer?

Dit is het registratienummer dat door het ministerie van OCW wordt uitgegeven. Elke onderwijsinstelling wordt geïdentificeerd aan de hand van dit nummer. Het bestaat uit een vier tekens lange alfanumerieke code. Het BRIN-nummer wordt aangevuld met een tweecijferige code die de vestiging (of locatie) aan kan duiden.

Waarvoor gebruikt CJP het BRIN-nummer?

Het plaatsen van de Cultuurkaart-budgetbestelling wordt gebaseerd op het aantal leerlingen die geregistreerd zijn voor jouw vestiging(en) bij DUO. CJP gebruikt hiervoor de laatst gepubliceerde data van DUO. De schoolgegevens kunnen hiervan afwijken, maar dat is niet erg. Vestigingen die nog niet bij DUO zijn geregistreerd kunnen we toevoegen en leerlingaantallen die afwijken kunnen worden aangepast in de Cultuurkaart-budgetbestelling.

Hoe pas ik het BRIN-nummer aan?

Wilt je iets wijzigen in het scholenportal maar lukt het niet omdat het BRIN-vestigingsnummer niet gevonden wordt of omdat deze al in gebruik is? Neem dan contact met ons op via support@cjp.nl. Vermeld hierin het BRIN-vestigingsnummer, schoolnummer, de vestigingsnaam en adres en het aantal leerlingen.

Welke e-mails stuurt CJP?

Aan de budgethouder: instructies over het bestellen en uitgeven van het Cultuurkaart-budget, het uploaden van gegevens en het uitnodigen van leerlingen en docenten voor de gratis CJP.

Aan de docenten en leerlingen die zijn uitgenodigd door de budgethouder: een e-mail voor het activeren van de gratis CJP.

Aan de docenten en leerlingen met een geactiveerde CJP: nieuwsbrieven met aanbod en tips van CJP (alleen als ze hier toestemming voor hebben gegeven bij het registeren).

Ik ontvang geen mails van CJP. Wat kan ik doen?

Het kan zijn dat de mails die verstuurd worden vanuit CJP in de map ongewenste items of spam terecht komen. Om te zorgen dat de budgethouder, docenten en leerlingen de e-mails van CJP goed ontvangen is het belangrijk om de IP-adressen van CJP aan de whitelist toe te voegen. Dit kan gedaan worden door bijvoorbeeld de ICT-coördinator van school.

Vanuit deze IP adressen stuurt CJP e-mails:
188.94.184.36
188.94.185.36
188.94.184.37
188.94.185.37
188.94.184.38
188.94.185.38

FAQ - scholenportal

Ik kan niet meer inloggen op scholen.cjp.nl met mijn e-mailadres

Gebruik je het juiste e-mailadres en lukt het niet om in te loggen, stuur dan een mail met vermelding van het CJP-schoolnummer naar support@cjp.nl.

Ik weet mijn wachtwoord niet meer om in te loggen op scholen.cjp.nl

Via scholen.cjp.nl kun je een nieuw wachtwoord aanvragen met het mailadres waarmee je je hebt aangemeld. Je ontvangt dan een email. Check eventueel ongewenste items of je spam map. Lukt dit niet, of ontvang je geen email om een nieuw wachtwoord aan te maken, stuur dan een mail met vermelding van het CJP-schoolnummer naar support@cjp.nl.

Ik heb de verkeerde leerlingaantallen ingevuld bij de Cultuurkaart-budgetbestelling

Als je de verkeerde leerlingenaantallen hebt ingevuld, keur dan de geplaatste budget-bestelling af in het scholenportal. Dit kan 5 dagen na het plaatsen van de budget-bestelling. Dit doe je op scholen.cjp.nl > bestellingen> budget. Klik op de budgetbestelling. Je kunt deze bestelling afkeuren door op de knop afkeuren te klikken. Je kunt nu weer een nieuwe budget-bestelling plaatsen.

Hoe kan ik de gegevens van de budgethouder wijzigen?

Het belangrijkste onderdeel voor de wijziging is het e-mailadres. Daarmee logt de budgethouder in. Je kunt dit op de volgende manier wijzigen:

 1. Log in op het scholenportal
 2. Ga naar 'Instellingen' en klik bovenaan op 'Mijn gegevens'
 3. Klik op 'Verander e-mailadres'
 4. Voer het juiste adres in en klik op 'Opslaan'
 5. Er wordt een e-mail naar het nieuwe adres gestuurd, met een link waarmee het nieuwe e-mailadres bevestigd kan worden
 6. Als het wachtwoord bekend is, kan er direct met het nieuwe e-mailadres ingelogd worden. Is het wachtwoord niet bekend? Ga dan naar scholen.cjp.nl/wachtwoord om een nieuwe aan te maken
 7. Foutmelding? Dan staat er mogelijk al een docentenaccount op het nieuw opgegeven e-mailadres geregistreerd. Er kan dan gemaild worden naar support@cjp.nl met de vraag om het e-mailadres te wijzigen voor het account
 8. Om de naam van de budgethouder te veranderen keer je terug in het menu 'Mijn gegevens'.

Deze handelingen kunnen ook worden verricht bij 'Informatie directie' om de gegevens van het bevoegd gezag te wijzigen.

De factuur voor het Cultuurkaart-budget is niet ontvangen. En nu?

De factuur is verstuurd naar het hiervoor opgeven e-mailadres. Het factuur e-mailadres kun je wijzigen als je bent ingelogd op scholen.cjp.nl. Bij Instellingen> mijn School kun je het factuur e-mailadres aanpassen.

De factuur voor de CJP-Cultuurkaart budget bestelling is ook altijd te downloaden op scholen.cjp.nl:

 1. Klik op 'Bestellingen'
 2. Klik op het tabblad 'Budget'
 3. Klik op de bestelling
 4. Download de factuur

Hoe bestel ik de Docentenpas 2024 en wat kost het?

Docentenpassen worden tegelijkertijd besteld bij de Cultuurkaart-budgetbestelling op scholen.cjp.nl. Bestelt de school het Cultuurkaart-budget 2024 vóór 15 november 2023 dan zijn de eerste 30 docentenpassen gratis. Dit aantal moet wel ingevuld worden bij de budget-bestelling. Elke extra docentenpas die besteld wordt kost € 6,-. Bestelt de school ná 15 november 2023 Cultuurkaartbudget 2024 dan kosten de docentenpassen € 6,- per stuk.

Hoe kan de CJP van leerlingen en docenten geactiveerd worden?

Om van de gratis CJP gebruik te kunnen maken, moet deze eerst geactiveerd worden door degene die er recht op heeft. Dit gebeurt d.m.v. een uitnodigingsmail die de budgethouder verstuurd via het scholenportal. Het versturen van de uitnodiging kan pas nadat alle leerling- en docentgegevens zijn geüpload in het scholenportal.

Check ook de handleiding bij instructies en downloads voor budgethouders.

Ik heb per ongeluk een foutieve weborder goedgekeurd. Wat nu?

Zodra een weborder is goedgekeurd, gaat deze ons automatische betalingssysteem in. Dagelijks worden de weborders door ons goedgekeurd. Soms kan een uitbetaling nog net tegengehouden worden. Wanneer de weborder is uitbetaald, dan kan dit niet meer worden teruggedraaid. We adviseren daarom om het in dit geval onderling met de instelling te regelen.