Sam balye w1 Fw Dv Ire ZU unsplash

Cultureel aanbod met betrekking tot Israël Palestina

20 oktober 2023

1 min leestijd

Pim Nugteren

Nu de spanningen in de wereld hoog oplopen, kunnen we ons voorstellen dat er bij leerlingen of studenten grote behoefte is aan steun en het vinden van een manier om met emoties om te gaan. Hieronder zijn suggesties te vinden van cultureel aanbod dat scholen in kunnen zetten om dit gesprek te openen en deze gevoelige onderwerpen te bespreken in de klas.

Theater

Radicaal: Drang
Radicaal handelt over radicaliserende jongeren. In de voorstelling staan Luuk, een fervente PVV’er, en Salim, een fundamentalistische moslim, recht tegenover elkaar.

Citizen K: identiteit, opgroeien en racisme
Een oefening in empathie en een gesprek over identiteit, opgroeien en racisme.

Live your Story: Kleurles
Theatervoorstelling met workshop over discriminatie, racisme en sociale uitsluiting gebaseerd op persoonlijke verhalen

Musea

Anne Frank Stichting: Democratie is van jou
Interactieve les waarin leerlingen en/of studenten uitleg krijgen over het begrip democratie en hoe de democratie van invloed is op hun dagelijks leven.

Anne Frank Stichting: Stories that Move
Gratis online tool met aandacht voor diversiteit, inclusiviteit en allerlei vormen van discriminatie en de ingewikkelde vragen die dit oproept.

Anne Frank Stichting: Op het eerste gezicht
Educatief spel over vooroordelen.

Anne Frank Stichting: De Democratiefabriek
Interactieve quiz over antisemitisme.

Film

Nation Estate
Een sciencefictionfilm met een klinisch dystopische, maar humoristische benadering van de impasse in het zogenoemde Midden-Oostenconflict.

Tel Aviv on Fire
De film laat de vreselijke realiteit van oorlog zien, en bewijst dat het mogelijk is om humor te vinden temidden van culturele conflicten.

Vals Im Bashir (Waltz with Bashir)
Meesterlijke en ontroerende animatiefilm laat zien hoe mensen omgaan met trauma's en schuldgevoelens.

5 Broken Cameras
Persoonlijke getuigenis van een Palestijnse vader die vijf jaar lang de vreedzame protesten van zijn dorpelingen tegen de bouw van een Israëlische scheidingswand filmt.

Arna's Children
Arna Mer kwam uit een zionistische familie en trouwde in de jaren vijftig met een Palestijnse Arabier die ze had ontmoet in de communistische partij.

Disturbing the Peace
Sinds 2005 strijden Israëli’s en Palestijnen zij-aan-zij én geweldloos voor vrede, verenigd als de Combatants for Peace.

Innocence
Het diepe leed dat Israëls gemilitariseerde maatschappij veroorzaakt bij haar jeugd. Verteld aan de hand van onder meer dagboeken, brieven en home video’s van jonge mannen en vrouwen die hun dienstplicht moesten vervullen.

Mayor
Fly-on-the-wall-portret van Musa Hadid, de christelijke burgemeester van Ramallah.

Naila and the Uprising
Het verhaal van de eerste Palestijnse intifada, en de sleutelrol van vrouwen daarin.

Objector
Atalya is 19 en staat voor het grootste dilemma van haar leven: moet ze het bevel opvolgen om het Israëlische leger in te gaan?

Tantura
In de jaren 1990 bewees onderzoek dat het Israëlische leger hoogstwaarschijnlijk een slachtpartij had aangericht in het Palestijnse dorp Tantura in 1948. Filmmaker Alon Schwartz stort zich opnieuw op de zaak.

Overig

De Democratiefabriek
Interactieve tentoonstelling waarbij kinderen en jongeren ontdekken wat democratie is en hoe zij zich daarvoor kunnen inzetten.

Golden Cage: Racisme en de Verhalen
Leerlingen verplaatsen zich in alledaagse situaties van mensen die met racisme te maken krijgen.

De Dictatuur Show
Meerdaags onderwijsproject waarin leerlingen een eigen filmjournaal maken en een bepaalde dictatuur grondig onderzoeken.

Mediawijsheid Channel 6 News
Docenten van Stichting F6 komen met medewerkers van de NOS naar de klas om jongeren te leren hoe nieuws gemaakt wordt en hoe zij beter nieuws van nepnieuws kunnen onderscheiden.

Een overzicht van leermiddelen over het Israëlisch-Palestijns conflict - Expertisepunt Burgerschap

Deel deze pagina