Spoken word literatuur noah black

Spelen met taal: 5 activiteiten met poëzie, literatuur en spoken word

19 mei 2021

1 min leestijd

Mats_CJP

Om poëzie te schrijven hoef je geen geweldig dichter te zijn. En creatief schrijven kan iedereen. Deze week tippen we 5 activiteiten die iets met poëzie, literatuur of spoken word te maken hebben. Want niets is leuker dan spelen met taal!

Workshop: Black Out Poetry door het Noordbrabants Museum

Niet elke leerling is van nature een dichter. En je moet het ook maar durven om je te uiten in een gedicht. De workshop Black Out Poetry is er écht voor iedereen: leerlingen maken hun eigen gedicht door in een bestaande tekst woorden weg te strepen. Zo ontstaat er vanzelf poëzie en ook nog eens een visueel kunstwerk.

Workshop: NT2 – Van taal verhuizen

Een nieuwe taal leren valt niet mee. Zeker het Nederlands is niet per se een makkie. Als je dan verhuist van taal, doet een beetje zelfvertrouwen je goed. In de workshop Van taal verhuizen van Huis van Gedichten schrijven je leerlingen gedichten om het Nederlands te oefenen. Want de poëzie kan best tegen een stootje: juist uit fouten ontstaan de prachtigste zinnen.

Workshop: spoken word

Spoken word is niet zomaar het voordragen van een gedicht. Je meet jezelf een alter ego aan, brengt je teksten met expressie en durft te improviseren en creatief te zijn. Een superleuke uitdaging voor je leerlingen, die in deze workshop de basics van spoken word leren en hun eigen werk voordragen.

Workshop: Taal van vrijheid

Je bent nergens zo vrij als in de poëzie: alles mag en alles kan. Maar voel je je wel vrij om alles te zeggen? En hoe vind je de woorden die het beste passen bij wat jij wilt zeggen? In de workshop Taal van vrijheid onderzoeken leerlingen waar vrijheid voor hen over gaat en hoe ze hun eigen gedachten en ideeën op papier zetten.

Workshop: Ik schrijf geschiedenis

De wereld zit vol meningen. Maar hoe kom je aan zo’n mening? Hoe beïnvloeden ervaringen uit het verleden wat je nu vindt en denkt? Ik schrijf geschiedenis is een workshop waarin leerlingen de persoonlijke tijdlijn van hun leven maken. Via storytelling, creatief schrijven en poezie onderzoeken ze hun eigen standpunten en maken ze kennis met het vormen en uiten van een eigen mening en identiteit.

Nieuwsgierig naar meer aanbod? Check hier al het aanbod op CJP Educatie!

Deel deze pagina