Meedoen met de CJP Cultuurkaart - vo


 • Op deze pagina vind je uitleg over alle praktische stappen die de school/budgethouder onderneemt om mee te doen aan de CJP Cultuurkaart in het voortgezet onderwijs.
 • Alle belangrijke data en deadlines vind je onderaan in de Cultuurkaart-kalender
 • Hulp nodig bij bijv. het uploaden van leerlingengegevens of het versturen van de uitnodigingsmail?
  Kijk dan bij onze instructies en downloads op deze pagina.
 • Heb je een andere vraag? Kijk dan even bij onze veelgestelde vragen.
  Wil je hulp op maat? Neem dan contact met ons op.

Aanmelden voor de CJP Cultuurkaart

Aan de CJP Cultuurkaart kunnen deelnemen: leerlingen, docenten en ondersteunend personeel op scholen voor het regulier voortgezet onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs in Nederland die vallen onder de Wet op het voortgezet onderwijs. Deelname gaat op basis van het bij DUO geregistreerde BRIN-vestigingsnummer van de school.

Meedoen met de CJP Cultuurkaart gaat in stappen.

 1. Schoolaccount aanmaken
 2. Cultuurkaart-bestellingen doen
 3. Cultuurkaart-budget besteden

Download hier de handleiding.

Schoolaccount aanmaken

Staat het BRIN-vestigingsnummer van de school nog niet geregistreerd bij CJP? Maak dan een nieuw schoolaccount aan via scholen.cjp.nl/aanmelden.

 1. Vul de schoolnaam in en zoek het BRIN-vestigingsnummer in de beschikbare lijst.
  Staat de school er niet tussen en heeft de school al een account? Mail aan support@cjp.nl
  Gaat het om een nieuwe school die nog niet in de laatste rapportage van DUO staat? Mail alle schoolgegevens aan support@cjp.nl
 2. Om een account aan te maken worden de gegevens van het bevoegd gezag en de budgethouder ingevoerd. De budgethouder beheert het schoolaccount en het Cultuurkaart-budget en is voor CJP het eerste aanspreekpunt.
 3. Vul alle gegevens in om de aanmelding af te ronden. Zodra de aanmelding door CJP wordt goedgekeurd ontvangt de budgethouder per mail instructies om het aanmaken van het schoolaccount af te ronden.
 4. De school is aangemeld bij CJP. Om mee te doen met Cultuurkaart kunnen nu de CJP- en budget-bestelling geplaatst worden.


Cultuurkaart-bestellingen doen (+bijbestellen)

Om mee te doen met de CJP Cultuurkaart doet de school de volgende bestellingen:

 • Gratis CJP’s voor alle leerlingen
 • CJP’s voor docenten
 • Cultuurkaart-budget

Daarnaast kan de school gebruik maken van de speciale Cultuurkaart-aanbiedingen

 • Schooltoer
 • Cultuurkaart-dossier

CJP’s voor leerlingen en docenten bestellen

De CJP voor leerlingen en docenten kan worden aangevraagd vanaf het begin van het schooljaar en is geldig t/m het einde van het eerstvolgende kalenderjaar, dus 31-12. CJP heeft voor de uitwisseling van leerlinggegevens in samenwerking met Privaty een werkwijze opgesteld die volledig voldoet aan de kaders van de AVG.

 1. Upload de leerlingen- en docentengegevens van 2023-2024 op scholen.cjp.nl in het menu ‘beheer studenten’ of ‘beheer docenten’. Download hier de instructies.
 2. De school doet mee met de gehele school en vraagt voor alle leerlingen een CJP aan. Er worden daarnaast 30 gratis docentenpassen beschikbaar gesteld
 3. . De school kan daar bovenop voor alle docenten een CJP Docentenpas aanschaffen voor € 6,- per pas. De CJP is te vinden in de CJP app, of oproepbaar via mijn.cjp.nl.

Cultuurkaart-budget bestellen

 1. Ga op scholen.cjp.nl naar het menu 'producten' en klik indien nodig op het tabblad 'Cultuurkaart-budget.'
 2. Vul het formulier volledig in, en controleer de aantallen op de site én in de bevestigingsmail die je na de bestelling ontvangt.
 3. CJP controleert de bestelling 5 werkdagen na het indienen van de bestelling. Na goedkeuring door CJP is het niet meer mogelijk om aantallen aan te passen. Op basis van de budget-bestelling wordt de factuur voor de school opgesteld. De factuur wordt aan het factuuradres van de school gemaild en is altijd beschikbaar in het menu ‘financien’ op scholen.cjp.nl. Zodra de factuur door de school betaald is wordt het totale Cultuurkaart-budget in het schoolaccount gestort.

Bijbestellen

Als er halverwege het jaar nieuwe leerlingen instromen dan kan hiervoor een bijbestelling gedaan worden in het menu ‘producten-bijbestellen’ op scholen.cjp.nl.

Cultuurkaart-budget besteden

Aanbod zoeken

Het Cultuurkaartbudget kan besteed worden bij meer dan 1300 Cultuurkaart-acceptanten in Nederland. Op educatie.cjp.nl staat het aanbod van al deze organisaties. Dit aanbod kan worden gefilterd op basis van o.a. type activiteit, vorm, discipline en locatie.

Heb je al goed contact met een organisatie, kunstenaar of artiest maar is deze nog geen Cultuurkaart-acceptant? Deel deze link dan met je contactpersoon: https://partners.cjp.nl en laat ze rechtsboven deze pagina klikken op ‘aanmelden’.

Activiteit betalen

Nadat er een activiteit georganiseerd is en de afspraken met de aanbieder zijn afgeste

md, wordt er door de Cultuurkaart-acceptant een web order aangemaakt. De instelling heeft hier het CJP-schoolnummer van de school voor nodig.
Deze weborder bevat gegevens als: bedrag, aantal studenten, datum en tijd, omschrijving van de activiteit. De web order wordt naar de budgethouder gestuurd, die deze met 1 druk op de knop kan goed- of afkeuren. Na controle bij CJP wordt de uitbetaling aan de instelling gedaan.

Hoe helpt CJP?

Op deze pagina kan je uitgebreide instructies voor alle stappen downloaden. Ook hebben wij een mediakit met promo-materiaal dat de school kan gebruiken op alle communicatiekanalen. Deze kit wordt regelmatig vernieuwd zodat je ook actueel beeldmateriaal hebt. Heb je andere materialen nodig, laat het ons dan weten. We zullen ook regelmatig contact op gaan nemen met de afdeling communicatie en studentenzaken van de school, om onze materialen onder de aandacht te brengen en om contact te houden over wat jullie nodig hebben.

Een andere vraag? Kijk dan ook bij de veelgestelde vragen.

Instructies en downloads

Voor de budgethouder

Voor de docent

Mediakit

Overzicht aangesloten organisaties (Cultuurkaart-acceptanten)

Algemene voorwaarden en AVG

Mails ontvangen van CJP - IP adressen aan de whitelist toevoegen

Om te zorgen dat de budgethouder, docenten en leerlingen de e-mails van CJP goed ontvangen is het belangrijk om de IP adressen van CJP aan de whitelist toe te voegen. Dit kan gedaan worden door bijvoorbeeld de ICT-coördinator van school.

Vanuit deze IP adressen stuurt CJP e-mails:

188.94.184.36
188.94.185.36
188.94.184.37
188.94.185.37
188.94.184.38
188.94.185.38s

Kosten en budget

Budget met bijdrage school

De school stelt een bedrag beschikbaar van € 11,- per leerling. Daar komt initieel € 5,50 per leerling van het ministerie van OCW bij. Het totale bedrag van € 16,50 per leerling kan dan worden uitgegeven door de school.

Nadat de aanmelding gesloten is worden de euro's die niet geclaimd zijn verdeeld over de deelnemers met een bijdrage school. Met deze herverdeling van de gelden komt er gemiddeld nog eens € 1,80 per leerling beschikbaar.

Met deze optie maakt de school optimaal gebruik van de voordelen van de Cultuurkaart.

Budget zonder bijdrage school

De school vraagt een CJP Cultuurkaart zonder bijdrage school aan voor € 2,75 aan administratiekosten per leerling. Het ministerie van OCW stelt dan een tegoed van € 5,50 beschikbaar, dat alleen door de individuele leerling kan worden besteed op studenten.cjp.nl.. Het is dus niet mogelijk om het budget klassikaal te besteden.

Kosten voor de school

De bijdrage school

Dit is het bedrag dat de school per leerling beschikbaar stelt in het Cultuurkaart-budget. De school geeft de bijdrage school samen met de bijdrage van het ministerie van OCW uit aan culturele activiteiten die in het kader van het cultuuronderwijs worden georganiseerd.

Kosten voor de CJP

Een reguliere CJP kost € 17,50. Voor studenten waarvoor de school een ‘bijdrage school’ beschikbaar stelt is de CJP helemaal gratis. Zonder bijdrage school wordt er een bedrag van € 2,75 aan administratiekosten per student in rekening gebracht voor de CJP.

Kosten voor het Cultuurkaart-dossier

Het Cultuurkaart-dossier is een product van CJP en Apprentice en wordt aan Cultuurkaart-scholen tegen een enorm gereduceerd tarief van € 2,- per leerling per jaar aangeboden (normale kosten: abonnement € 855,- per jaar + licentie per leerling € 6,25). Meer informatie is te vinden op CJP | Cultuurkaart-dossier.

Geldigheid Cultuurkaart-budget

Het totale Cultuurkaart-budget komt vrij zodra de factuur door de school betaald is. Dit is mogelijk vanaf 1 januari. Daarna is het besteedbaar tussen en tot uiterlijk 31 december. Let op: de weborder moet vóór 31 december goedgekeurd worden.
Op 31 december 23:59 uur worden de restant budgetten teruggestort naar algemene middelen waarna berekend wordt uit welk deel het restant bestaat. Is er nog een deel ‘bijdrage school’ over, dan wordt dit aan de school teruggestort.

Extra budgetten

Naast de initiële storting van de eerste bijdrage van het ministerie van OCW en de bijdrage school, is het mogelijk dat de school in aanmerking komt voor:

 • De herverdeling. Nadat de aanmelding gesloten is worden de euro’s die niet geclaimd zijn omdat niet alle leerlingen in Nederland aangemeld worden, over de deelnemers met een bijdrage school verdeeld.
 • De activatiebonus. Scholen en docenten worden gestimuleerd om de leerlingen te helpen bij het activeren van de CJP. Als meer dan 50% van de leerlingen de CJP geactiveerd heeft maakt de school kans op € 1000,- extra Cultuurkaartbudget.
 • Storting van derden. Een aantal gemeentes in Nederland draagt actief bij aan de Cultuurkaart. In Groningen en Almere wordt er een extra bijdrage in het Cultuurkaart-budget gestort en de gemeente Den Haag draagt bij aan de activiteiten die bij ‘Cultuurschakel’ worden afgenomen.

De CJP-lidmaatschappen

De voordelen van een gratis CJP

De culturele ontwikkeling van de leerling houdt niet op bij de schoolpoort. Met de CJP op zak worden de (financiële) drempels naar allerlei vormen van kunst en cultuur verlaagd. De leerling wordt uitgedaagd om eigen culturele interesses verder te onderzoeken, maar ook om af en toe iets heel nieuws te proberen op cultureel gebied. CJP maakt het leven van de leerling (en ook die van docenten/medewerkers) aanzienlijk goedkoper. Naast culturele kortingen biedt CJP ook veel voordeel op lifestyle en gadgets zoals elektronica, kleding en schoenen, lezen en reizen. Alle acties zijn te vinden in de CJP app of op cjp.nl. Docenten kunnen de speciale Docenten CJP ook tonen voor kortingen in het buitenland.

De CJP is gratis voor de leerlingen met bijdrage school. Er worden daarnaast 30 gratis docentenpassen beschikbaar gesteld, mits er op tijd wordt besteld. De school kan daar bovenop voor alle docenten een CJP Docentenpas aanschaffen voor € 6,- per pas.
Als de school geen bijdrage school beschikbaar stelt, dan kost de CJP € 2,75 per leerling.

Het uitdelen van de gratis CJP's

Om van de voordelen te genieten die een CJP biedt moeten de leerlingen/docenten hun CJP activeren. Hiervoor stuurt de budgethouder een uitnodigingsmail via het scholenportal.

 1. De budgethouder uploadt alle leerling- en docentengegevens in het scholenportal. Een instructie hiervoor vind je hier.
 2. De budgethouder stuurt alle leerlingen op een zelf gekozen moment met één druk op de knop een uitnodigingsmail
 3. De leerlingen/docenten ontvangen de uitnodiging. Zij kunnen dan hun CJP activeren via mijn.cjp.nl of via de CJP app.

CJP heeft voor de uitwisseling van leerlingengegevens in samenwerking met Privaty een werkwijze opgesteld die volledig voldoet aan de kaders van de AVG. Wil de school toch met anonieme gegevens de activatiecodes aanmaken, dan zijn hiervoor alternatieve manieren. Kijk hiervoor bij Instructies en downloads.

Budgethouders van scholen zonder bijdrage school koppelen het individueel budget aan de leerling. Leerlingen moeten dan de CJP activeren om gebruik te kunnen maken van dit individueel budget. Dit tegoed kan besteed worden op studenten.cjp.nl.

Help de leerlingen met het activeren van de gratis CJP en maak kans op € 1000,- Cultuurkaart-tegoed

Om te zorgen dat alle leerlingen van hun gratis CJP kunnen genieten, moedigen wij van harte aan dat de school zelf ook een (informerende) rol op zich neemt. CJP kan de leerling zelf namelijk niet bereiken, omdat CJP geen toegang heeft tot de gegevens van de leerlingen. Help leerlingen daarom klassikaal met het activeren van hun CJP. Schakel hiervoor bijvoorbeeld de mentoren in. De budgethouder bepaalt wanneer de uitnodigingsmail aan de leerlingen verstuurd wordt, dus dit kan goed afgestemd worden. Maak ook gebruik van onze Mediakit om CJP te promoten op school. De Mediakit vind je op deze pagina onder 'Instructies en downloads'.

Lukt het om meer dan 50% van jouw leerlingen hun CJP te activeren? Dan maakt jouw school kans op € 1000,- extra Cultuurkaart-tegoed!

De CJP Cultuurkaart-kalender - alle data op een rij

 • Nieuwe school aanmelden: van 1 juni t/m 31 december voor deelname in het schooljaar startend in augustus
 • Leerlingengegevens uploaden: van 1 september - 31 augustus
 • Leerlingen uitnodigen voor de gratis CJP en laten activeren: het hele jaar door
 • Cultuurkaart-budget bestellen: van 1 september – 1 maart
 • Budget besteden: van 1 januari – 31 december
 • Cultuurkaart-dossier bestellen: het hele jaar door